fbpx
Сьогодні
18:27 13 Лют 2021

"Захід підтримав позицію України": у ТКГ прокоментували переговори щодо Донбасу

Україна може за підтримки Заходу домогтися від Росії виконання принципів Мінських угод.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" член української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Сергій Гармаш.

Він нагадав, що голова Офісу президента Андрій Єрмак раніше заявляв "не про виконання Мінських угод, а про виконання принципів Мінських угод".

"Це дуже серйозна заява, і якщо він її робить, я сподіваюся, що він упевнений у цьому. Напевно, це було погоджено і є певні домовленості з нашими західними партнерами. Виконання Мінських угод залишається основоположним у вирішенні конфлікту, принаймні, на думку наших західних партнерів", – сказав Гармаш.

За його словами, Росія точно не готова до виконання, "але якщо є консолідація наших західних партнерів, якщо є чітка наша позиція, Росії доведеться якось реагувати на це".

"Якраз на останньому засіданні Радбезу ООН Небензя (постпред Росії при ООН – ред.) звинуватив Францію і Німеччину в тому, що вони нервово реагують на спроби прямих переговорів, коли Росія вимагає від нас прямих переговорів з Донецьком і Луганськом. Мені це було приємно чути, весь час, поки я в ТКГ, я бачу тільки одне зусилля Росії – змусити нас піти на прямі переговори та зняти з себе відповідальність і санкції. Знову ж Небензя сказав про те, що є дискусія про сторони конфлікту, це теж добре, якщо Росія це визнає, тому що на ТКГ ми чуємо одне, що Росія посередник, а не сторона конфлікту. Є позитивні сигнали, факт консолідації міжнародного співтовариства навколо позиції України, з такою підтримкою ми можемо говорити про виконання принципів Мінських угод", – сказав член української делегації в ТКГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: