fbpx
Сьогодні
20:07 03 Лют 2021

На Чернігівщині відновлять храм, який збудував гетьман Іван Мазепа

Фото: facebook.com/epifaniy

Храм Покрови Богородиці у селі Дігтярівка, який збудував гетьман Іван Мазепа та де він міг укласти союз зі Швецією, відреставрують.

Про це повідомив митрополит Епіфаній у Facebook.

"Ім'я Івана Мазепи (гетьмана – ред.) носить і один з двох наших благодійних фондів – Фонд Мазепи, що був створений минулого року і який спільно з Митрополичим фондом Православної Церкви України цього року розпочинає проєкт відновлення храму Покрови Богородиці в селі Дігтярівка на Чернігівщині", – зазначив він.

Так, храм планують відновити впродовж найближчих кількох років.

Митрополит зазначив, що метою проєкту ж "повернення Україні архітектурної перлини, відродження духовної святині та символу прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату".

Як відомо, храм було збудовано у 1708 році на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи.

"Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проєкт Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави. Тоді, на знак пошани та величі тієї історичної події шведський король подарував для цього храму чавунні плити для підлоги з гравіруванням "К ХІІ", – зазначив митрополит Епіфаній.

На Чернігівщині відновлять храм, який збудував гетьман Іван Мазепа

Фото: facebook.com/epifaniy

Проте, як зазначає він, після битви під Полтавою історію цього храму, як і чудотворної Дігтярівської ікони Матері Божої, за наказом російського царя Петра І намагалися переписати.

"Але церква тоді встояла. Пережила вона і громадянську війну, і розкуркулення, і Другу світову. А от у 60-х роках минулого століття місцеві комуністи піддали її руйнуванню: пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму та скинули куполи. Вже у наші дні, завдяки старанням небайдужих українців тут, в Україні, а також українців зі США та Канади вдалося розпочати відбудову та реставрацію цієї унікальної церкви. Втім, на превеликий жаль, з початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальна робота були зупинені", – додав митрополит.

Довідка: Іван Мазепа – видатний український державний діяч, який тримав гетьманську булаву впродовж майже 22 років, дипломат, меценат і благодійник. За його гетьманування постали численні храми, до спорудження яких він долучався власними коштами, а також церковні школи, де діти з бідних родин навчалися безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: