fbpx
Сьогодні
20:26 16 Січ 2021

Гривня опинилася серед п'ятірки валют світу з найбільш заниженим курсом

Цьогоріч українська гривня опинилася серед п'яти валют світу з найбільш заниженим курсом ㅡ вона виявилася недооціненою на 61% у порівнянні з доларом США.

Про це свідчить так званий «індекс Біг-Мак» (The Big Mac Index) видання The Economist, який щороку розраховує курси валют світу за паритетом купівельної спроможності.

За даними видання, «Біг-Мак» в Україні коштує 62 гривні, тоді як у США — 5,66 долара. Реальний курс гривні в такому разі має складати 10,95 гривні за долар.

Різниця між «бургерним» курсом від The Economist та реальним складає 28,14 гривні, таким чином українська валюта виявилася недооціненою на 61,1%. Це п'яте місце у рейтингу найбільш недооцінених валют світу.

Рік тому видання заявляло, що реальний курс гривні мав складати 10,05 гривні за долар, тобто українська валюта була недооцінена на 58,1%. У липні 2020 року за «індексом Біг-Маку» курс гривні повинен був становити 10,33, однак насправді гривня була значно дешевша — 27,13, тобто недооцінена на 61,9%.

Водночас, за розрахунками видання, цьогоріч найбільш занижений курс мають ліванський фунт та російський рубль. Різниця між реальними курсами цих валют та розрахованими за «індексом Біг-Маку» склала 68,7% та 68% відповідно.

Що це за індекс?

Видання The Economist розраховує за допомогою «індексу Біг-Маку» «справедливу» вартість валют на основі їхньої купівельної спроможності. Це дослідження проводять щороку з 1986 року.

В основі дослідження — вартість бургера «Біг-Мак», який продається у мережі фаст-фудів «МакДоналдс». Вважається, що в собівартість такого бургера включені основні харчові продукти, оплата праці, транспортні та податкові витрати. Просумувавши їх, можна отримати узагальнений «споживчий кошик», вартістю якого й міряють обмінний курс валют відносно долара.

Дослідження ґрунтується на припущенні, що вартість бургера має бути однаковою для різних країн через уніфіковані витрати, однак на практиці ця теорія обмежується різними економічними умовами, географією поширення мережі «МакДоналдс» та іншими чинниками.

Хоча «індекс Біг-Маку» не є точним способом вимірювання валют, він став популярним через спрощення розуміння обмінного курсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: