fbpx
Сьогодні
16:00 25 Лис 2020

Жителі Донбасу оцінили реформування вугільної галузі, — дослідження

Як жителі Донбасу оцінюють реформування вугільної галузі? Таке дослідження організували Центр екологічних ініціатив «Екодія» та Представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні.

Про це йдеться у матеріалі ВВ.

Виявилося, що питання закриття шахт для регіону дуже болюче, жителі готові виїхати та побоюються масових акцій протестів. Парадоксально, але і нинішня ситуація на державних шахтах не влаштовує нікого.

Дослідження проводили в липні та серпні 2020 року методом фокус-групових дискусій. У ньому взяли участь жителі Добропілля, Мирнограда, Новогродівки, Покровська, Вугледара, Селидового та Торецька. Зокрема, людей запитували про проблеми їх міста. Скрізь вони виявилися схожими: це інфраструктура, медицина, можливості для освіти, економічні проблеми.

«У мене старшій дитині видаляли апендицит. Ось у нас було чотири хірурги в місті. Залишилося двоє дуже літніх людей, які вже й очима не бачать», — розповіла учасниця опитування з Торецька.

шахта

Обговорювали з місцевими жителями й монопрофільність їх міст. Серед мінусів назвали такі:

— залежність розвитку міста від одного підприємства, його успішної діяльності, що впливає на впевненість у майбутньому;

— відсутність вибору професій, зайнятості. Водночас спостерігається зниження престижу професії шахтаря, вона не викликає інтерес у частини молоді;

— важка праця на підприємстві з неконкурентною зарплатою, яку часто затримують.

Але бачать люди шахтарських містечок і свої плюси такого стану речей: підприємство є головним і стабільним джерелом поповнення міського бюджету (за умови, якщо воно не дотаційне) і робочих місць для населення.

«Шокову терапію ми не витримаємо. Нам ніде працевлаштувати людей. Так, зараз великі проблеми. Ми дуже залежимо від містотворчого підприємства. У нас вже 3 місяці немає надходжень до міського бюджету, тому що були затримки на шахтах. У мене в цьому місяці виконання бюджету 11%. А на нас дитячі садки, освіта», — говорить голова Вугледарської ОТГ Андрій Силич.

Варто відзначити, що негативні моменти відзначають саме в роботі державних шахт. Приватні вважають сучасними, модернізованими та популярними.

Повністю результати дослідження читайте за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: