fbpx
Сьогодні
23:21 19 Лис 2020

ДБР розслідує "держпереворот" за заявою соратника Януковича, лідерів Майдану викликали на допит, - ЗМІ

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного «державного перевороту» під час Революції Гідності, заявила журналістка Соня Кошкіна.

У своєму Telegram-каналі журналістка написала, що досудове розслідування розпочато за заявою нардепа від проросійської партії Опозиційна платформа — За життя, заступника генпрокурора за часів Януковича Рената Кузьміна.

«1 жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження № 42020000000001885 по справі щодо державного перевороту. У зв'язку з подіями Майдану», — повідомила Соня Кошкіна.

За її даними, у межах справи на допит до ДБР викликали колишнього секретаря РНБО Олександра Турчинова, колишнього спікера Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка, екснардепа Сергія Пашинського, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та екснардепку Тетяну Чороновол.

21 листопада 2020 року в Україні відзначається День гідності та свободи. Пам'ятний день встановлено на честь двох доленосних подій, які змінили Україну, — Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Історія Євромайдану починається з акції протесту 21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в центрі Києва. Люди вийшли на вулиці через зміну зовнішньополітичного курсу Віктора Януковича.

Силове протистояння на Майдані почалося з подій в ніч на 30 листопада, коли бійці Беркута жорстоко розігнали протестувальників. Вони нібито заважали встановленню різдвяної ялинки.

18−20 лютого протистояння на Майдані досягло свого піку. У ці дні в центрі Києва вбили понад 100 учасників протестів. 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної сотні.

Кульмінацією протестів стала втеча президента Віктора Януковича і його соратників з України в Росію. Зокрема, з України втік Ренат Кузьмін. Він повернувся через п'ять років після зміни влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: