fbpx
Сьогодні
17:51 23 Жов 2020

У Польщі заборонили аборти навіть в разі загрози для життя дитини. Жінки вийшли на протест, їх побили

Фото Reuters

Конституційний суд Польщі фактично підтримав консервативну партію країни, визнавши незаконними аборти, якщо у жінки є порушення у розвитку плоду, що загрожують життю дитини.

Про це повідомляє Onet.

З поданням до КС звернулися 119 депутатів, які виступають проти абортів, зокрема з владної політсили «Право і справедливість».

Суд зазначив, що Конституція гарантує кожній людині право на життя, навіть коли вона ще не народилася.

«Воно (це право — ред.) недоторканне, а його повага і захист є обов'язком органів державної влади», — йдеться у рішенні.

Більшість суддів вирішила, що обмежити конституційні права можна тільки законом і лише у випадку, якщо ці обмеження необхідні для забезпечення безпеки, громадського порядку або захисту навколишнього середовища, здоров'я, моральності чи прав і свобод інших людей.

Автори подання оспорювали положення закону, яке дозволяло аборт, якщо тести та медичні показники свідчать про ризик важкого та невідворотного ураження плоду або невиліковної, небезпечної для життя хвороби.

Чергова перемога консерваторів

Польське законодавство щодо абортів і так є одним з найсуворіших в Європі (не слід забувати, що це одна з найрелігійніших країн континенту), але місцевим консерваторам мало й цього, вони домагаються повної заборони абортів.

Відповідний законопроект владна коаліція декілька разів відкликала з розгляду парламенту через протести. Він забороняв саме цю норму, яку розглядав Конституційний суд. Річ у тім, що левова частка абортів у Польщі відбувається саме через ризик ураження плоду або його хвороби.

Тобто у такий спосіб влада знайшла спосіб не ухвалювати закон, аби не дратувати населення, але таки заборонити цю норму, яка фактично унеможливлює аборти в країні (залишилось ще два варіанти, але їх майже не використовують).

(Не) залежні суди Польщі

Польське суспільство має причини не довіряти судовій системі країни, саме її «реформування» нинішньою владою дає виконавчій гілці суттєвий вплив на суди. Через цю реформу офіційна Варшава отримує жорстку критику від Євросоюзу, бо нові правила порушують європейське право і ставлять під сумнів незалежність судової гілки влади.

Через цей конфлікт навіть з'явились розмови про можливий вихід Польщі з Євросоюзу.

протести в Польщі через аборти

Фото Reuters

протести в Польщі через аборти

Фото Reuters

протести в Польщі через аборти

Фото Reuters

протести в Польщі через аборти

Фото Reuters

протести в Польщі через аборти

Фото Reuters

Сутички між поліцією та протестувальниками

У Варшаві, столиці Польщі, сотні людей вийшли на акцію протесту через рішення Конституційного суду, яке майже повністю заборонило аборти. Між поліцією та учасниками акції сталися сутички.

Про це повідомляє RMF24 та Onet.

Протест розпочався ввечері 22 жовтня біля будівлі Конституційного суду, потім мітингувальники вирушили до офісу консервативної партії «Право і справедливість», а звідти до будинку лідера партії та віцепрем'єр-міністра Ярослава Качинського.

Там на протестувальників чекали правоохоронці. Поліція закликала людей розійтися.

Після опівночі ситуація загострилася. Між протестувальниками й поліцією сталися сутички.

Правоохоронці застосували сльозогінний газ, а люди закидали поліціянтів камінням.

Загалом через протест затримали 15 людей, відомо, що одну людину вже відпустили.

Водночас протестувальники заявили, що зберуться ще на одну акцію ввечері в п'ятницю, тобто 23 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: