fbpx
Сьогодні
Огляд 12:18 20 Жов 2020

Що сказав Зеленський у Раді у щорічному посланні: найважливіші заяви

English version here

Фото Reuters

Президент Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Загалом виступ тривав годину. Викладаємо головні заяви Президента.

Зеленський запевнив, що бюджет на армію у 2021 році не зменшиться.

"Настання миру в Україні не означає, що ми перестанемо дбати про армію. Навпаки, лише сучасне та боєздатне військо буде гарантом подальшого миру та запорукою безпеки України. І не розганяйте, будь ласка, "зраду", що у 21-му році ми скоротимо кошти на військо. Не тому, що бюджет ще не прийнято. А тому, що я не дозволю цього зробити. Як мінімум, ці кошти залишаться на рівні цього року. Тобто понад 117 мільярдів гривень", – сказав Президент.

Глава держави нагадав, що Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 мільйонів доларів.

"У Великій Британії ми підписали угоду на 1 мільярд 250 мільйонів фунтів стерлінгів для зміцнення Військово-морського флоту України. Ми отримали та очікуємо на додаткові швидкісні катери класу "Айленд".

Спільно з Туреччиною ми будемо виробляти корвети, двигуни та військові дрони, розвивати системи ПВО", – наголосив Зеленський.

зеленський виступає з посланням у Раді

фото: Офіс президента

Також Зеленський заявив, що режим тиші на Донбасі не ідеальний, але найдовший за роки війни.

"27 липня було оголошено про припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль – найдовше за роки війни. Чи ідеальний він? Ні. Чи є порушення? Так. Чи є спроби його зірвати? Безумовно. Але треба визнати – кількість пострілів суттєво зменшилась", – сказав Зеленський.

Він додав, що за всі ці дні ми маємо одну бойову втрату і це боляче, але те, що з'явилися дні, тижні і навіть місяці, коли ми не ховаємо своїх героїв, коли не плачуть матері та діти, – дає надію.

"Коли місцеві жителі кажуть, що не слухають новини про "тишу", бо чують реальну тишу, – це дає надію", – зауважив президент.

Він також звернув увагу, що процес звільнення полонених громадян України триває:

"Ми пам'ятаємо про всіх, хто досі перебуває в полоні, і робимо все для їхнього повернення".

Верховна Рада

Президент нагадав, що за його каденції вдалося звільнити та повернути рідним 136 людей.

"Ми розблокували Нормандський процес, заблокований з 2016 року. Вдалося звільнити та повернути рідним 136 наших людей. Це наші моряки, це Олег Сенцов, Едем Бекіров, Олександр Кольченко, Станіслав Асєєв та багато інших. Ми боремось за кожного українця – і військового, і цивільного", – сказав президент.

Також Зеленський звернув увагу, що для нього людина найвища цінність. І кожен громадянин має знати, що держава його не залишить.

Він зауважив, що що на Донбас завтра поїдуть 120 депутатів.

"Я дуже радий, що завтра і 120 депутатів партії "Слуга народу" поїдуть на Донбас. Чи не в Туреччину, чи не на Мальдіви, як колись. Депутати поїдуть на передову. І почують про ситуацію там не з соцмереж, а від наших військових і місцевих жителів. Мир на Донбасі і деокупація Криму мої ключові пріоритети ", – сказав Зеленський.

зеленський виступає у раді

Він додав, що вже на Донбасі побували Дональд Туск (колишній глава Ради Європи – ред.), президент Швейцарії Симонетта Соммаруга, спецпредставник глави ОБСЄ Мартін Сайдік, посли Німеччини та Франції в Україні.
Президент наголосив, що завершення війни на Донбасі, настання миру, повернення наших людей та наших територій є для нього найважливішим пунктом програми його діяльності.
Зеленський вважає, що зараз в Україні низький рівень смертності від COVID-19 в Україні.

Він наголосив, що падіння ВВП в Україні менше, у порівнянні з багатьма європейськими країнами."Як і відсоток смертності від COVID-19. Німеччина – 4%, Франція – 9%, Великобританія – 11%, Україна – 1,9%", – повідомив президент.Зеленський заявив про саботування правил карантину зі сторони місцевої влади перед місцевими виборами. Мова йде про проведення концертів та масових заходах.

Президент завершив послання до ВР трьома запитаннями до себе.

"А сьогодні я задам важливі, відверті запитання самому собі. І одразу на них зараз відповім. Чи думав я рік тому, що змінювати країну на краще буде настільки складно? Ні! Чи змінив би я своє рішення, якби тоді знав про це? Ні. Чи вдасться все нам з вами? Так!", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, в Україні зайнято майже 70% ліжок для лікування коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: