fbpx
Сьогодні
22:15 16 Жов 2020

Мінреінтеграції готує закон про перехідний період на Донбасі: деталі

Фото ОПУ

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій активно працює над створенням законопроєкту про перехідний період на Донбасі після його деокупації. Зокрема, цей законопроєкт передбачає перехідну судову систему.

Про це віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков розповів в інтерв'ю хорватському виданню N1.

За його словами, Україна у цьому питанні використовуватиме хорватський досвід, але модель перехідного періоду буде суттєво відрізнятися.

"Наприклад, у Хорватії є досвід амністії осіб, які не вчиняли військових злочинів, і ті, хто вчинив злочин, як і раніше повинні були притягатися до відповідальності перед законом. Головна задача у перехідний період та для мирної реінтеграції — це встановлення довіри між людьми", – наголосив Резніков.

Українська влада буде заздалегідь готувати працівників адміністрацій, які почнуть працювати в Донецькій та Луганській областях одразу після деокупації.

Крім цього, Резніков заявив, що є прихильником особливого статусу Донбасу, адже це дозволить пришвидшити економічний розвиток регіону після деокупації, а також створить сприятливі умови для бізнесу. Однак цей закон навряд чи потрапить у Конституцію.

"Спеціальний статус — це насправді робоча назва закону, який називається про особливості місцевого самоврядування. Ми точно не будемо вести мову про включення особливого статусу в Конституцію. Тому що це найгірший шлях, це шлях федералізації й втрати суверенітету України", – зазначив він.

При цьому Резніков додав, що українці з тимчасово окупованих територій, які отримали російські паспорти, зможуть зробити вибір – залишатись в Україні в статусі іноземця, чи виїхати в РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: