fbpx
Сьогодні
09:43 03 Вер 2020

Посли G7 зробили заяву щодо ситуації з обранням нового керівника САП

Посли країн "Великої сімки" оприлюднили спільну заяву, у якій наголошують на необхідності прозорого та політично нейтрального відбору керівників антикорупційних органів.

Відповідна заява оприлюднена в офіційному Twitter послів "Великої сімки".

У ній нагадують, що посли G7 постійно підтримують новостворені антикорупційні інституції в Україні, а їхня незалежність і надійний правовий статус є частиною міжнародних зобов'язань.

"Забезечення незалежності, цілісності та міцного правового статусу цих установ є важливим елементом міжнародних зобов'язань України, у тому числі в рамках співпраці з ЄС та постійної підтримки з боку міжнародних фінансових установ. Це важливо для якості життя українських громадян, а також для ділового та інвестиційного клімату в Україні.

Посли країн G7 підкреслюють необхідність відбору керівників антикорупційних установ через прозорі, засновані на досягненнях та політично нейтральні продедури", – наголошують у заяві.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас уточнює, що заява безпосередньо стосується ситуації ситуацію довкола процедури обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Боротьба з корупцією, заснована на сильних та незалежних інституціях, є центральною складовою співпраці ЄС та України у низці сфер, від "безвізу" до макрофінансової допомоги. Вищезазначені принципи (згадані у заяві G7) мають застосовуватися і у випадку, коли Верховна Рада висуває представників для відбору нового керівника САП", – написав Матті Маасікас.

Таким чином посли великої сімки попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького, яке Рада планує ухвалити 3 вересня.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: