fbpx
Сьогодні
20:01 31 Сер 2020

Ситник залишається директором відомства, - заява НАБУ

Ситник Артем, фото "Обозреватель"

Після рішення Конституційного суду про визнання неконституційним Указу президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) він залишається керівником цього відомства.

Відповідна заява оприлюднена на сайті бюро.

"Факт визнання неконституційним Указу Президента про призначення на посаду не припиняє повноважень Директора НАБУ чи будь-якої іншої особи, яку призначає глава держави, і не означає автоматичного її звільнення. Поки Верховна Рада не ухвалить відповідних змін до законодавства, Артем Ситник має за законом виконувати свої повноваження на посаді директора НАБУ. Тож наразі інституція працює в штатному режимі", – йдеться у повідомленні.

При цьому у бюро зауважують, що наявність такого рішення КС ставить під загрозу можливість призначення нового директора НАБУ.

Щоб усунути цей ризик, зазначають у відомстві, потрібно врегулювати питання у законодавчому полі, з обов'язковим збереженням гарантій незалежності інституції, ключовим елементом якої є особлива процедура призначення та зняття директора з посади.

У НАБУ висловили готовність долучитися до приведення законодавства відповідно до Основного Закону.

У відомстві вказують, що відповідно до закону «Про Національне антикорупційне бюро України» повноваження директора бюро припиняються у зв'язку із закінченням строку повноважень або смертю.

"Його не можна звільнити, а Указ Президента України про призначення не може бути скасовано, крім підстав, зазначених у цій статті, з-поміж яких відсутня «визнання Указу Президента України неконституційним». Будь-яке інше рішення виглядатиме сумнівно і надаватиме можливості для подальшого оскарження в судді як незаконне. Немає правових підстав і для того, щоб визначати тимчасово виконуючого повноважень Директора, адже сам Директор Національного бюро не перебуває ні на лікарняному, ні у відпустці і не відсутній на робочому місці з інших законних підстав", – вважають у НАБУ.

Відзначимо, що раніше представник президента України Володимира Зеленського в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що для призначення глави НАБУ потрібні законодавчі зміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: