fbpx
Сьогодні
20:35 28 Сер 2020

КСУ оприлюднив рішення щодо Ситника: Порошенко перевищив повноваження

Конституційний суд дійшов висновку, що п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

"Визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), указ президента України "Про призначення А.Ситника директором НАБУ" від 16 квітня 2015 року №218/2015», – йдеться в рішенні КС.

Також наголошується, що вищевказаний указ про призначення Ситника втрачає чинність з дня ухвалення КС цього рішення.

Крім того, це рішення КС не поширюється на правовідносини, які виникли в результаті здійснення посадових обов'язків Ситником.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

Конституционный суд опубликовал решение по Сытнику

Як зазначає відділ комунікацій КС і правового моніторингу, КС "в своєму рішенні зазначив, що предметом конституційного розгляду в цій справі є питання забезпечення поділу влади і її функціонування в рамках наявної форми державного правління. Водночас КС зазначив, що в Україні тільки орган конституційної юрисдикції наділений відповідними повноваженнями для вирішення питання, порушеного в конституційному поданні".

В ході пленарного засідання суддя-доповідач у справі – глава КС Олександр Тупицький представив доповідь за поданням. За його словами, автори подання вважають, що, призначивши директора НАБУ, голова держави вийшов за рамки своїх конституційних повноважень і порушив процедуру заборони узурпації державної влади. Зокрема, автори подання вказують, що посаду директора НАБУ не відноситься до переліку посад, на які призначає президент України.

Відзначимо, що представник президента України Володимира Зеленського в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що для призначення глави НАБУ потрібні законодавчі зміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: