fbpx
Сьогодні
12:32 16 Лип 2020

В Україні планують реформувати систему донорства крові: депутати ухвалили закон

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" (№3648) і скоротила термін його підготовки до другого читання.

Відповідне рішення підтримали 293 народних депутатів.

Законопроєкт №3648, зокрема, передбачає забезпечення створення та функціонування в Україні Компетентного органу на виконання однієї з ключових вимог Директив ЄС з метою покладання на нього функцій щодо здійснення ліцензування діяльності суб'єктів системи крові, контролю за їх діяльністю в частині дотримання вимог щодо безпеки та якості донорської крові і компонентів крові, простежуваності, гемонагляду, забезпечення збору та обробки інформації, яка стосується серйозних несприятливих випадків або реакцій, пов'язаних з операціями з донорською кров'ю та компонентами крові.

"Це повністю змінить систему крові в Україні. Законодавство щодо донорства крові не змінювалося останні 25 років. Сьогодні ми пропонуємо наблизити його до законодавства Європейського Союзу. Донорська кров стане якісною та безпечною: її перевірятимуть і контролюватимуть за європейськими стандартами, буде запроваджено ліцензування усіх закладів, які працюють у системі крові. Донорство стане доступнішим: прибираються бюрократичні бар'єри для донорів, як наприклад, прописка," — пояснила депутатка "Голосу" Стефанишина.

Законопроєкт передбачає перегляд системи пільг для донорів, які здійснюють донацію на безоплатній основі, з метою усунення непрацюючих застарілих пільг та приведення системи пільг і заохочень у відповідність до вимог європейського регулювання, що передбачає відхід від виплати донорам грошової компенсації або її еквівалентів та побудову системи крові на основі мотивації донорів до добровільних безоплатних донацій.

Планується створення Національного реєстру донорів крові або компонентів крові, а також осіб, що не можуть бути донорами, та його інтеграції до загальної електронної системи медичного простору в Україні eHealth.

Ініціаторкою законопроєкт є народний депутат із фракції "Голос" Ольга Стефанишина, а також група народних депутатів із різних фракцій, у тому числі – голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: