fbpx
Сьогодні
16:01 14 Лип 2020

Кулеба пропонує скорегувати критерії, за якими Україна вносить країни до "червоного" та "зеленого" списків

Необхідно скорегувати критерії, згідно з якими Україна вносить країни до "червоного" та "зеленого" списків за ризиком поширення коронавірусної інфекції.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Сегодня".

"Ми в МЗС проаналізували цю модель "червоних" і "зелених" країн, і буквально в середу я говорив із міністром охорони здоров'я про те, що нам потрібно скорегувати критерії, згідно з якими ми відносимо країну до тієї чи іншої категорії, щоб цей список був об'єктивнішим і більше відповідав реальності, яка є в Україні", – сказав він в інтерв'ю сайту "Сегодня", оприлюдненому в понеділок вранці.

Міністр зазначив, що Україна, як і ЄС, теж має прив'язатися не до конкретної цифри, яка завтра вже може бути неактуальною, а до критеріїв.

"Наприклад, якщо в країні "Х" показник хворих на 100 тис. населення більший, ніж в Україні, тоді вона належить до червоної зони, а не писати, що будь-яка країна, в якій понад 40 хворих на 100 тис. населення, автоматично потрапляє до "червоного" списку. Тоді ми створюємо нединамічною ситуацію, і країни перебуватимуть в "червоному" списку несправедливо, а українські громадяни втрачатимуть можливість повертатися до України без самоізоляції після прибуття", – пояснив Кулеба.

Він зазначив, що 8 липня говорив про це з міністром охорони здоров'я України Максимом Степановим і сподівається, що найближчим часом МОЗ ці критерії скоректує.

Крім того, глава МЗС нагадав, що про зняття обмежень на в'їзд українців до Шенгенської зони можна буде говорити після того, як показник захворюваності на COVID-19 в Україні або дорівнюватиме середньому в ЄС, або буде меншим.

"Наразі, на жаль, цифри в Україні невтішні. За останніми даними, у нас 62 хворих на 100 тис. населення. При тому, що в ЄС, наприклад, ця цифра становить 16,3 людини на 100 тис. населення. Про зняття обмежень на в'їзд до Шенгенської зони ми зможемо говорити після того, як показник в Україні або дорівнюватиме середньому в ЄС, або буде меншим. Це ключова вимога. Як я вже назвав цифри, ви бачите, що поки що ми, на жаль, дуже далекі від цього. Тому все в руках виключно нас самих. І тут не лише влада, а й кожен громадянин наразі має поводитися відповідально, щоб стримувати поширення коронавірусу", – наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: