fbpx
Сьогодні
18:13 16 Чер 2020

Рада підтримала посилення контролю за використанням водних біоресурсів

Верховна Рада планує посилити  відповідальність за порушення правил використання біоресурсів та вимог щодо охорони навколишнього середовища.

За прийняття проєкту закону №2765 за основу проголосували 305 народних депутатів.

Йдеться про використання громадянами та посадовцями об'єктів тваринного світу (риби й інших водних біоресурсів), забруднення водного середовища та проведення робіт, що можуть завдати шкоди шляхам міграції, переселення, акліматизації та схрещування.

До таких робіт віднесено днопоглиблювальні, берегоукріплювальні і гідромеліоративні. Відповідно, посилюється відповідальність за:

  • експлуатацію водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням
  • порушення квот і часток добування (вилову) та нормативів використання водних біоресурсів
  • проведення робіт на рибогосподарських водних об'єктах без погодження відповідно до законодавства та невжиття заходів щодо збереження середовища існування та умов відтворення водних біоресурсів
  • порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин

Виконання робіт на землях водного фонду без здійснення заходів збереження середовища існування та розмноження біоресурсів автори законопроєкту пропонують карати штрафом у 400-900 неоподатковуваних мінімумів доходів (для громадян) чи 2-3 тисячі (для посадовців) з конфіскацією засобів вчинення правопорушення.

Грубе порушення правил рибальства, із застосуванням заборонених засобів вилову (вибухових, отруйних, електровудок тощо) або у заборонених місцях – штрафом у 200-500 неоподатковуваних мінімумів доходів (для громадян) чи 400-800 (для посадовців і керівників підприємств) з конфіскацією засобів вилову.

Упіймані на повторному порушенні рибалки будуть змушені заплатити більший штраф. Штраф у 100-300 чи 300-700 неоподатковуваних мінімумів доходів доведеться заплатити і за порушення квот вилову.

Законопроект також уточнює повноваження державних органів і посадовців, які здійснюють контроль у сфері охорони, раціонального використання і відтворення водних біоресурсів; та окремі положення природоохоронного законодавства у частині рибоохоронних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: