fbpx
Сьогодні
17:14 04 Чер 2020

Аваков за всі роки в МВС лише 3 рази прийшов на профільний комітет

За понад 6 років роботи міністром внутрішніх справ Арсен Аваков лише тричі відвідав засідання комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, хоча запрошували його туди 32 рази.

Про це передає Рух "Чесно" з посиланням на відповідь секретаріату комітету на запит.

Як свідчить відповідь секретаріату комітету, Аваков проігнорував 91% запрошень на засідання комітету з питань правоохоронної діяльності.

Протягом каденції Верховної Ради 8-го скликання (2014-2019 роки) Авакова запрошували на засідання профільного комітету 29 разів, однак особисто він був присутнім лише тричі:

– 10 грудня 2014 року (розгляд розслідування викрадення активістів Майдану),

– 13 травня 2015 року (представлення стратегії реформування органів внутрішніх справ),

– 6 лютого 2019 року (розгляд питання підготовки до виборів).

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання Авакова на засідання правоохоронного комітету запрошували двічі: 11 грудня 2019 року (результати досудових розслідувань щодо пожеж в Одесі) і 19 лютого 2020 року (розгляд проєкту змін до закону "Про Національну поліцію" щодо виплати одноразової грошової допомоги працівникам міліції).

Секретаріат комітету з питань правоохоронної діяльності зазначив, що на багатьох засіданнях був присутній заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко або інші представники МВС.

Але, наприклад, 16 березня 2016 року від МВС у комітет прийшов лише заступник начальника Головного управління, про що свідчить стенограма.

Відповідь по Авакову

1 червня 2020 року комітет із питань правоохоронної діяльності провів позачергове закрите засідання, на якому, зокрема, депутати з'ясовували обставини ймовірного зґвалтування співробітниками Кагарлицького райвідділу поліції, перестрілки у Броварах та низки інших гучних кримінальних правопорушень.

На засідання, зокрема, запросили керівництво Національної поліції України та Державного бюро розслідувань, представників МВС на засідання комітету не запросили.

Зараз головою правоохоронного комітету є Денис Монастирський (фракція "Слуга народу"), колишній помічник Антона Геращенка.

За Конституцією України Кабінет міністрів підконтрольний та підзвітний Верховній Раді (ст. 113), а парламент контролює діяльність уряду (ст. 85). Підзвітність і підконтрольність міністра внутрішніх справ Верховній Раді, зокрема, означають, що він повинен відвідувати засідання комітету з питань правоохоронної діяльності, на які його запрошують.

5 червня Арсена Авакова чекають у Верховній Раді на годині запитань до уряду.

Водночас, у парламенті почали збір підписів нардепів за проект постанови про відставку Авакова. Станом на 3 червня вже зібрали понад 50 підписів депутатів від фракцій "Голос", "Слуга народу" та представниці "Європейської солідарності" Яни Зінкевич.

Відповідь по Авакову

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: