fbpx
Сьогодні
21:08 01 Чер 2020

У Раді хочуть створити ТСК для розслідування ухилення від сплати податків на тютюновому ринку

У Верховній Раді України пропонують створити Тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів ухилення від сплати податків виробниками сигарет.

Про це заявив народний депутат України, заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов, пише "РБК-Україна".

"За минулий рік понад 3 млрд грн вивели тютюнові компанії з України за різними схемами мінімізації бази оподаткування, аж до благодійної допомоги, у США, Росію, Швейцарію. Для цього використовуються схеми виводу через роялті, відсотки та замовлення послуг за кордоном", – сказав Холодов.

За його словами, у Верховній раді створена робоча група, депутати протягом останніх місяців збирали інформацію про те, як сплачують податки виробники сигарет.

Нагадаємо, 90% сигарет в Україні виробляють 4 найбільші компанії – Philip Morris (Харківська тютюнова фабрика), Imperial Tobacco (Київська тютюнова фабрика), British American Tobacco (тютюнова фабрика в Прилуках) і Japan Tobacco (Кременчуцька тютюнова фабрика).

Тютюнові компанії платять два види податків – непрямі (акциз і ПДВ) і прямі (наприклад, податок на прибуток). Непрямі податки – акциз і ПДВ – включені до вартості пачки сигарет в магазині, і ці податки сплачують споживачі. Зазначалося, що курці тільки у 2019 році заплатили близько 44 мільярдів гривень податків до держбюджету.

При цьому податків на прибуток компанія Philip Morris у 2019 році заплатила всього 661 млн, JTI ще менше – 266 млн, Briritsh American Tobacco – 634 тис. грн, а Imperial Tobacco – взагалі 0 грн.

"Маржа тютюнових компаній при виробництві і продажу сигарет – 100%, доходи компаній – це мільярди гривень. Є кілька схем виведення грошей з України. По-перше – через роялті, плату за використання торгової марки. Власник торговельної марки за кордоном сам встановлює, скільки хоче отримати за її використання в Україні", – вважає Холодов.

За його словами, сенс створення ТСК в тому, щоб залучити правоохоронні органи і знайти конкретне розв'язання проблеми сплати податків виробниками сигарет.

"Мінімум 1 мільярд гривень міг додатково піти в бюджет держави в разі, якби тютюнові виробники прозоро платили податки на прибуток в Україні", – додає нардеп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: