fbpx
Сьогодні
10:22 17 Тра 2020

В Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

В Україні сьогодні, 17 травня, відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. З 2007 року цей день традиційно відзначається у третю неділю травня.

Окрім належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій його метою є привернення уваги до трагічних подій, викликаних насильницьким насадженням комуністичної ідеології, і відродження національної пам'яті.

Особливо актуальним він є зараз, в умовах триваючої з 2014 року відкритої агресії РФ проти України. Так само, як і сторіччя тому, Росія застосовує репресії до українців в окупованих Криму і Донбасі, незаконно тримає у тюрмах сотні українських політв'язнів.

День пам'яті жертв політичних репресій

Точна кількість жертв тоталітарного режиму досі невідома. На думку деяких фахівців, від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття в Україні заарештували майже 1,5 мільйона осіб.

Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: вчених, політиків, військових, священиків, представників культури, селянства. Особливо жорстокі репресії проводилися режимом Йосипа Сталіна в 30-х роках. Зокрема, у 1937-1938 роках в Україні були засуджені 197 617 осіб, з них до кари – 122 237 громадян.

Одним з трагічних символів тих часів є київська Биківня – у Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політрепресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВД, де наприкінці 30-х – в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.

Часи Великого терору у масовій свідомості населення СРСР позначені тотальним страхом та недовірою. Нічні арешти сусідів, підозри колег на роботі, друзів, родичів, пошук шпигунів та шкідників, острах доносів та обов'язок публічно таврувати ворогів народу були повсякденними. Особа могла написати донос на колег, остерігаючись, що ті донесуть на неї першими. Це стало типовим засобом вирішення особистих конфліктів із керівництвом, викладачами, родичами тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: