fbpx
Сьогодні
18:40 27 Кві 2020

"Левін пропонував поламати ноги Гандзюк за $5 тисяч": Офіс генпрокурора розповів про завершення справи

Помічник-консультанта депутата Херсонської облради Олексій Левін на замовлення голови цієї облради Владислава Мангера розглядав два варіанти нападу на активістку Катерину Гандзюк – переламати руки і ноги, або облити сірчаною кислотою, – за які пропонували різні суми коштів.

Про це повідомила заступник начальника Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Роман Романчук на брифінгу 27 квітня, передає УП.

"З цією метою він (Левін – ред.) запропонував Сергію Торбіну, колишньому працівнику карного розшуку та бійцю Української добровольчої армії за грошову винагороду організувати та здійснити разом з іншими напад на Гандзюк. З метою її залякування було вказано про необхідність переламати їй кістки рук та ніг або облити сірчаною кислотою. За спосіб виконання злочину шляхом перелому було запропоновано 5 тисяч доларів, а за спосіб обливання кислотою – від 2,5 до 3 тисяч доларів", – сказав він.

За словами Романчука, на цю пропозицію Торбін погодився, отримав 500 доларів завдатку та залучив ще 4 інших колишніх учасників УДА.

Він додав, що група залучених осіб була знайома з Гандзюк, бо та неодноразово надавала їм волонтерську допомогу. Відзначається, що Гандзюк спершу планували побити, а коли це не вдалося (через відсутність зручної нагоди, наявність очевидців і страх бути впізнаними), то вирішили облити її кислотою. За це зловмисники попросили більшу суму, ніж їм пропонували, – 5 тисяч доларів. А коли отримали згоду – перейшли до реалізації злочину.

Заступник генерального прокурора Олексій Симоненко заявив, що у справі Катерини Гандзюк, яка померла внаслідок нападу у 2018 році, правоохоронцям знадобилося близько 40 днів після поновлення досудового розслідування для його завершення.

"Близько 40 днів з моменту відновлення досудового розслідування знадобилося слідчим і прокурорам, щоб здобути нові докази, систематизувати матеріали справи та закінчити досудове розслідування. За сьогоднішнім звітом стоїть важка щоденна робота кількох десятків слідчих прокурорів, оперативників СБУ та інших відомств. Було проведено майже 400 допитів, близько двох сотень обшуків та тимчасових доступів, виконано понад 90 експертиз та слідчих експериментів, проаналізовано десятки тисяч телефонних з'єднань. Ми не рахуємо сотні годин, які провели прокурори в судах… Стосовно підозрюваних діють обрані судом запобіжні заходи: застава стосовно керівника обласної ради Владислава Мангера у розмірі 1 млн 150 тисяч гривень та тримання під вартою стосовно екстрадованого в Україну (з Болгарії) Олексія Левіна".

Нагадаємо, 27 квітня Служба безпеки України повідомила, що завершила досудове розслідування у справі про вбивство Гандзюк і що кінцевий замовник – Мангер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: