fbpx
Сьогодні
23:58 25 Кві 2020

Docudays UA: правозахисна програма фестивалю

24 квітня стартував фестиваль документального кіно Docudays UA, який цього року проходить в онлайн-форматі.

Цьогоріч на фестивалі вперше пройде правозахисна програма RIGHTS NOW!, повідомляє Громадське.

У рамках цієї програми батьки і діти, а також фахівці з громадського, освітнього та державного секторів, будуть говорити про те, як подолати насильство у сім'ї, про кібербуллінг, про порушення прав дітей в Криму та Донбасі, а також про дорослішання. Подивитися дискусії та правозахисні зустрічі можна на головній сторінці фестивалю.

25 квітня – "Права людини"

14:30 – дискусія "COVID-19: чи готові ми поступитися своїми правами?". Карантинні обмеження змінили наше життя, як зберегти свої права в нових умовах.

18:30 – презентація та тренінг "Про права дітей простою мовою". Автори інтернет-мема "Гусь" створили серію ілюстрацій про права дітей.

26-27 квітня – "Кібербулінг"

26 квітня 14:30 – онлайн-зустріч "Булер" — успішний кейс імпакт-дистрибуції в Україні". Під час зустрічі покажуть фільм "Буллер" Лі Хірша. Досвід підлітків з різних країн, які зіткнулися з проявами дискримінації: ненавистю, упередженнями, буллінгом, зібрані на одній онлайн-платформі, можна буде обговорити під час події.

18:30 – дискусія "Кампанія проти кібербулінгу. Історії успішної протидії". Експерти Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу представлять нове дослідження про запобігання та протидію цькування в інтернеті. Можна буде також побачити перші в Україні антикібербулінгові мультики.

27 квітня 14:30 – "Історії, які зачіпають. Можливості нової освітньої онлайн-платформи". Предметом розмови буде онлайн-платформа, створена для вчителів і батьків, щоб допомогти їм говорити з дітьми і пояснювати їм на реальних прикладах, що таке дискримінація, стереотипи, медіаграмотність, як протидіяти булінгу і онлайн-цькуванню. Відеокоментарі вчених, викладачів і дослідників пояснюють механізми дискримінаційних дій і висловлювань і розповідають, як протистояти їм. Як користуватися платформою, розкажуть її творці.

18:30 – презентація коміксу "Я тобі не кицька: книжка для дівчат про власні кордони". Книга містить дев'ять історій про домагання і булінг в школі і поза межами навчального закладу.

28 квітня – "Війна"

14:30 – дискусія "Дитинство в окупованому Криму: зі зброєю в руках і без права бути українцем". Після окупації Росією Криму близько 200 дітей залишилися без батьків, яких необгрунтовано переслідують з політичних мотивів. Під час дискусії мова піде про порушення прав дітей.

18:30 – дискусія "Дітям не місце на війні". Розмова про те, як Україна захищає права дітей в умовах збройного конфлікту і яку допомогу отримують від держави діти в "сірій" зоні.

29 квітня – "Сім'я"

14:30 – експертна дискусія "Дітям потрібен шериф". Автори проекту "Шериф для нових громад" розкажуть про те, як організація безпечного середовища впливає на дотримання прав дітей.

18:30 – дискусія "Насильство в сім'ї: Як допомогти дітям?". Як захистити дитину в ситуації насильства в сім'ї та як пояснити батькам, що фізичне насильство – це не норма.

30 квітня – "Активізм"

14:30 – дискусія "Напади на активістів: як домогтися розслідування?". Яка ситуація з нападами на громадських активістів в Україні, коли за ґрати потраплять замовники вбивства Катерини Гандзюк?

18:30 – дискусія "Підлітковий активізм: плюси, мінуси, підводні камені". Як змінилася ситуація з підлітковими акціями в останні роки і як влада розслідує переслідування молодих активістів.

1 травня – "Рівність"

14:30 – "Mama i'm a criminal: як відновне правосуддя дає дітям другий шанс". Це розмова про те, що часто дітей, які вчинили навіть незначне правопорушення, засуджують до реальних тюремних термінів. Після цього діти вже не можуть повноцінно повернутися в суспільство. А часто — здійснюють і більш серйозні злочини. Рік тому в Україні стартував пілотний проєкт "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у скоєнні злочинів".

18:30 – дискусія "ВІЛ-позитивний статус – не вирок!". Дискусія на тему того, як забезпечити недискримінацію дітей з ВІЛ-позитивним статусом.

2 травня – "Можливості"

14:30 – "iLearn: геймікована підготовка до ЗНО і ДПА". iLearn — відкрита платформа з онлайн-курсами і вебінару для підготовки до ЗНО. Її особливістю є гейміфікація — ігрові елементи, що приваблюють і мотивують до навчання. Що таке "вичбакси" і як вони заохочують до навчання на онлайн-платформі iLearn, ви дізнаєтеся під час цього заходу.

18:30 – дискусія "Про права дитини та бізнес. Як діти можуть заробляти". Про фактичний стан дотримання прав дитини українським бізнес-спільнотою і про перешкоди, які заважають їй у цьому.

3 травня – "Освіта"

14:30 – лекція "Як вчити без дискримінації?". Педагоги отримають необхідну теорію і практичні інструменти впровадження недискримінаційного підходу в навчанні.

18:30 – тренінг "Чому дітям і дорослим потрібно сексуальна освіта?". Мова буде йти про те, як говорити з дитиною про секс, а підлітки дізнаються, що таке "культура згоди" і який вигляд "згода" повинна мати на практиці.

Крім того, ще однією важливою частиною правозахисної програми стане "Жива бібліотека", яка пройде з 27 квітня по 2 травня. "Книгами" стануть діти і дорослі: люди зі спільноти ЛГБТІК+, феміністки і чоловіки-профеміністи, веган і веганки, жінки, які працюють у правоохоронних органах, батьки,  які підтримують свою дочку-лесбійку, темношкірі люди та люди з інвалідністю, наприклад незряча журналістка або адвокат на візку, активісти, які працюють з бездомними та інші учасники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: