fbpx
Сьогодні
17:09 24 Кві 2020

Комісія Ради заявила, що арсенал у Балаклії підірвали снарядами

Фото: mediaport.ua

Причиною вибухів на військових складах в місті Балаклія Харківської області могли стати спеціально закладені в землю кумулятивно-фугасні снаряди, а не атака безпілотника.

Про це йдеться в звіті слідчої комісії Верховної Ради, опублікованому на сайті парламенту. У документі посилаються на висновок експертів, даний після комплексної судової, військової, вибухотехнічної та пожежотехнічної експертизи.

Раніше основною версією вибухів на території військової частини А1352 вважалася атака безпілотного літального апарату по одному з місць зберігання боєприпасів з подальшим розльотом ракет по інших сховищах.

Ця версія була висунута начальником слідчого відділу УСБУ в Харківській області і неодноразово підтримувалася колишнім генпрокурором України Юрієм Луценком, а також колишнім головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом.

Однак на засіданні комісії 17 січня 2020 року директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Бокаріуса, професор Клюєв із застосуванням фотоматеріалів докладно пояснив, що причиною перших вибухів на технічній території 65 арсеналу ЗСУ в Балаклії був підрив місця відкритого зберігання боєприпасів шляхом вибуху заглиблених у ґрунт вибухових речовин. За його словами, це достовірно було встановлено експертами ще під час перших виїздів на місце події.

Технічна територія арсеналу після ліквідації пожежі налічувала до десяти вирв, які знаходилися на місцях перших вибухів.

Але після озвучення цих даних проведення експертизи співробітниками Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Бокаріуса було зупинено, а матеріали передані для подальшого дослідження в Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

В силу встановлення нових фактів слідча комісія Верховної Ради попросила продовжити її роботу ще на шість місяців.

"Зараз у комісії є підстави вважати, що підрив найбільшого арсеналу нашої держави, в результаті якого загинули цивільні особи, знищені боєприпаси і військове майно більш ніж на 12 млрд грн, завдано значного матеріального збитку цивільному населенню, міг мати місце через умисні сплановані дії винних осіб, які діяли протягом певного часу в умовах очевидності для військовослужбовців та працівників 65 арсеналу ЗСУ", – сказано у звіті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: