fbpx
Сьогодні
16:18 10 Бер 2020

Суд щодо МН17 розглянув аудіовізуальні матеріали справи: деталі

Другий день судового процесу у справі щодо аварії "Боїнга" Малайзійських авіаліній, рейс МН17, у небі над Донбасом присвячений розгляду готовності та повноти матеріалів, наданих слідством для обвинувачення чотирьох осіб у причетності до загибелі 298 людей.

Як передає "Інтерфакс-Україна", перед тим, як було відчинено двері до судової зали, представник суду в коридорі голосно оголосив імена чотирьох обвинувачених: трьох громадян РФ й одного українця – Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубінського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка.

Їх обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів: за статтею 289 за вбивство 298 людей на борту рейсу МН17 та за статтею 168 за те, що стали причиною аварії рейсу МН17, що спричинило загибель усіх, хто перебував на борту літака.

Як і раніше, усіх їх у залі немає. Єдиний із них – Пулатов – представлений двома нідерландськими адвокатами.

"Засідання продовжено. Суд зазначає, що жоден з обвинувачених не з'явився. Сьогодні прокурори говоритимуть про стан розслідування", – відкрив засідання головуючий суддя Гендрік Стейнгаус. Він також знову запитав підтвердження повноти представлення Пулатова його адвокатами, на що отримав позитивну відповідь.

Прокурор Тейс Бергер попросив для виступу від двох до двох з половиною годин. Він зазначив, що під час суду у справі може з'явитися додаткова інформація. Свій виступ він розділив на три частини і присвятив специфіці розслідування, повноті справи та можливості появи нової інформації.

У частині першого питання прокурор детально поінформував про роботу міжнародної слідчої групи, до якої увійшли п'ять країн. "Різні сторони звинувачували одна одну в тому, що саме вони збили МН17. Ми зробили додаткові кроки, ретельно розслідуючи докази", – повідомив Бергер.

Було верифіковано телефонні розмови з метою підтвердження їхньої автентичності. Зокрема, деякі учасники цих розмов підтвердили їхню оригінальність. Порівняння телефонних дзвінків з Іспанії та Польщі також свідчило на користь автентичності перехоплених розмов.

"Аналіз розмови від 27 липня, коли Дубінський говорив із кимось із Москви про те, що зник журналіст із Нідерландів. Було названо його прізвище. Наступного дня журналіст опублікував статтю, де згадав, що його затримали бойовики", – навів як приклад прокурор аналіз автентичності перехоплених розмов.

Також було проаналізовано візуальні дані – фото та відео. "Було докладено зусиль, щоб знайти людей, які зробили ці фотографії, іноді нам вдалося їх знайти і проінтерв'ювати, іноді – ні. Коли це було можливо, оригінали фотографій і цифрові карти було передано слідству, щоб переконатися, що їх не обробляли", – продовжив перераховувати прокурор.

Крім того, візуальний ряд, зокрема транспортування установки "Бук", було перевірено на відповідність погоді. "Візуальний ряд, усі відеодокази, показання свідків завжди перевіряли дуже ретельно", – уточнив Бергер.

За словами прокурора, було проаналізовано всі можливі сценарії трагедії МН17, як-от вибух на борту, збиття літака українським винищувачем та ракетою "земля-повітря". Причому останню версію було розділено на дві частини – що ракета була збита системою "Бук" або ракетою іншої системи. Крім того, щодо системи "Бук" слідство розглянуло всі можливі інші варіанти – що ракету було запущено з підконтрольної українському уряду території та території, тимчасово контрольованої сепаратистами.

"Слідство стверджує, що було отримано докази того, що МН17 був збитий ракетою, запущеною з території, контрольованої сепаратистами. "Були очевидці, телефонні розмови", – констатував Бергер.

Говорячи про свідків, прокурор зазначив, що насамперед йдеться про їхню безпеку. У зв'язку із загрозами для їхнього життя, які, як вважають ці свідки, походять від РФ та бойовиків, їхні персональні дані буде збережено в таємниці. Він навів як приклад низку показань свідків, які говорять, що вони "бояться за свою безпеку". "Ті, хто зробив зображення "Буку", повідомили, що їх двічі відвідували бойовики. Погрози Російської Федерації також не мають бути недооцінені – погроза бути убитими", – передав зміст побоювань прокурор.

Резюмуючи, Бергер висловив упевненість, що справа готова для розгляду в суді.

"Розслідування практично завершено. Остаточні доповнення до матеріалів справи буде представлено завчасно до початку судового слухання в червні (2020 року). Вони міститимуть звіти про останні результати розслідування, а також буде додано декілька візуальних зображень частин поточної справи. Ми також враховуємо можливість появи нової інформації, яку необхідно буде додати до матеріалів справи", – підсумував він.

Раніше стало відомо, що спільна слідча група вивчила представлені Росією докази у справі MH17.

Нагадаємо, що родичі загиблих у катастрофі рейсу MH17 вимагатимуть компенсації у бойовиків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: