fbpx
Сьогодні
18:48 25 Лют 2020

ЄСПЛ відхилив скаргу України щодо закону про люстрацію та зобов'язав виплатити заявникам по 5 тисяч євро

Велика палата Європейського суду з прав людини відмовила Україні в апеляції на рішення у справі "Полях та інші проти України, підтвердивши, що Закон "Про очищення влади" (люстрацію) в Україні порушує права людини.

Про це йдеться в повідомленні ЄСПЛ.

Рішення ухвалено 24 лютого і є остаточним.

Зазначають, що ЄСПЛ визнав вимоги заявників прийнятними і відхилив заперечення уряду України. Протягом трьох місяців уряд повинен виплатити п'ятьом заявникам по 5 тис. євро + будь-які виплати, які можуть бути стягнуті як моральна компенсація.

Крім того, Україна повинна компенсувати заявникам витрати на суд (загалом близько 3 тис. євро). Інші вимоги про компенсацію відхилено.

Також суд дійшов висновку про те, що вимоги люстрованих чиновників про виплату втраченої ними заробітної плати повинні розглядатися на національному рівні.

Нагадаємо, 17 жовтня 2019 року ЄСПЛ виніс рішення за позовом колишнього заступника начальника управління кадрів Генеральної прокуратури В'ячеслава Поляха і кількох інших люстрованих чиновників. У своєму рішенні ЄСПЛ одностайно встановив порушення ст. 6 (право на справедливий суд) Європейської конвенції з прав людини у зв'язку із надто тривалим розглядом справ заявників в українських судах, а також порушення ст. 8 (право на повагу до приватного життя).

Суд постановив, що Україна повинна виплатити кожному заявнику 5 тис. євро відшкодування моральної шкоди, а також присудив 1 500 євро Поляху і по 300 євро всім іншим заявникам на відшкодування судових витрат.

Довідка

Закон "Про очищення влади" (люстрацію) набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції.

Станом на квітень 2019 року в Україні люстрували близько 900 чиновників.

Розгляд конституційності закону у КСУ зривався, відкладався чи переносився на невизначену дату вже декілька разів.

Нагадаємо, що Україна оскаржила рішення Європейського суду з прав людини щодо люстрації.

Раніше у Раді зареєстрували законопроект про визнання закону про люстрацію таким, що втратив чинність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: