fbpx
Сьогодні
18:33 27 Січ 2020

Вчений вказав на зв'язок між новими вірусами і кліматичними змінами

Мікроорганізми мають колосальні здібностями до адаптації і мінливості. І на чимало факторів, зокрема, антропогенних і кліматичних, реагують появою нових видів. У тому числі – вірусів-збудників небезпечних хвороб. Не виключено, що саме ці фактори могли призвести до появи коронавіруса 2019-nСoV.

"Світ вірусів і мікробів дуже стародавній… Перші мікроби виникли 3,5 мільярда років тому. Вони заселяють всі ніші біосфери. Еукаріотичні організми з'явилися на світ лише 1,4 мільярда років тому. А історія людства налічує максимум 200 тисяч років", — розповів відомий український мікробіолог і вірусолог, академік Володимир Широбоков в інтерв'ю DT.UA.

Він підкреслив, що віруси дуже чутливі до будь-яких змін і мають дивовижну здатність до "перевтілення".

"У порівнянні з мікробами людина пройшла абсолютно мізерний шлях розвитку. А ми замахнулися на знищення мікробів. При тому що вони мають колосальну здатність до адаптації і мінливості. У відповідь на діяльність людини — а це і використання антибіотиків і хіміотерапевтичних препаратів, і техногенне забруднення навколишнього середовища тощо, — світ мікробів чинить великий опір. Поява нових вірулентних збудників — закономірна відповідь природи на антропогенний прес", — додав експерт.

На думку академіка Широбокова, людство має виробити модель "співдружності" з мікроорганізмами.

"Тому що у відповідь на спроби знищення мікроорганізми демонструють свою високу оборонну, а часом і наступальну здатність", – пояснив науковець.

Нещодавно вчені зі США та Китаю виявили у льодовиках Тибету 28 раніше невідомих науці вірусів.

Про це пише Live Science.

Проби льоду зібрали ще у 2015 році. Для цього вчені просвердлили 50 метрів льодовика. Під час транспортування поверхня проб була заражена бактеріями, тому дослідники вивчали внутрішню частину зразків.

Науковці зазначили, що через танення льодовиків по всьому світу зразки стародавніх вірусів надалі можуть бути втрачені.

Також вчені побоюються, що через глобальне потепління невідомі патогени можуть потрапити в навколишнє середовище і завдати шкоди здоров'ю і життю людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: