fbpx
Сьогодні
10:34 23 Січ 2020

Генсек ООН назвав головні чотири загрози людству на планеті

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав головними загрозами на планеті геостратегічну напруженість, зміни клімату, глобальне зростання недовіри та небезпеку від нових технологій, порівнявши ці тенденції з біблійними чотирма вершниками Апокаліпсісу.

Про це заявив Антоніу Гутерріш, передає "Еспресо".

За словами Генсека, геостратегічна напруженість набула "епічного" характеру: жорстокі конфлікти, теракти, велика кількість людей, які рятуються від війни та переслідувань, суперечки, пов'язані з торгівлею і технологіями.

Серед геополітичних проблем Гутерріш назвав зокрема ситуацію в Перській затоці, в регіоні Сахель, у Венесуелі та палестино-ізраїльський конфлікт.

Також генсек ООН наголосив на необхідності боротися з явищами, що породжують насильство і екстремізм, зокрема, дискримінацією, відсутністю економічних можливостей, войовничим жінконенависництвом і поганим держуправлінням.

Щодо глобальних змін клімату Гутерріш заявив, що якщо найбільші виробники не скоротять шкідливих викидів, які спричиняють глобальне потепління, людство буде приречене. Він наголосив, що головну відповідальність за скорочення емісій парникових газів, які до 2030 року потрібно скоротити на 45%, несуть саме найбільші їх виробники.

"Якщо вони так і не зважаться зробити необхідні дії, ми приречені. Наша планета у вогні. Причому в прямому сенсі. Дивлячись на недавні пожежі в Австралії, на людей, що кидають свої будинки, на тварин, які борються з вогнем, не можна не відчувати гіркоти від того, що відбувається сьогодні і страху за майбутнє", – сказав Гутерріш.

Крім того, генсек ООН наголосив на загрозі, пов'язаній зі зростанням глобального недовіри, нагадавши, що у всьому світу люди виходять на демонстрації з вимогами змін і справедливішої глобалізації.

"Все більше і більше людей вважають, що глобалізація нічого їм не дає. У нашій доповіді, яка була представлена вчора, йдеться, що двоє з кожних трьох жителів планети живуть в країнах, де нерівність у доходах лише зростає. Ми повинні підвищити ефективність держуправління, припиняти незаконні фінансові потоки, викорінювати корупцію та розробляти ефективні системи справедливого оподаткування. Ми повинні розвивати "економіку майбутнього" та забезпечити гідні робочі місця для всіх, особливо для молоді. І ми повинні приділяти особливу увагу жінкам і дівчаткам", – наголосив Гутерріш.

Також генсек ООН заявив, що нові технології розвиваються настільки швидко, що людство не встигає не тільки відреагувати на них, але часом навіть зрозуміти їх суть. При тому, що цифрові технології та штучний інтелект обіцяють величезні переваги, вони стають інструментом підбурювання, поширення неправдивої інформації, втручання у приватне життя, експлуатації людей і вчинення злочинів. Зокрема Гутерріш назвав неприйнятним використання бойових автономних систем – "машин, здатних вбивати без жодної участі людини, що не несуть жодної відповідальності" – і закликав заборонити застосування "роботів-убивць".

Гутерріш також наполегливо рекомендував навести лад у кіберпросторі, який він назвав цифровим "диким Заходом".

"Терористи, поборники чистоти білої раси і інші їм подібні зловживають інтернетом і соціальними мережами. Боти поширюють дезінформацію, підштовхують до поляризації і підривають демократію. У наступному році кіберзлочинність обійдеться нам у $6 трлн", – сказав Гутерріш.

Ще одна проблема, пов'язана з технологіями, на думку генсека ООН – це ринок праці, де, як вважає Гутерріш, автоматика у найближче десятиліття позбавить роботи сотні мільйонів людей. Генсек ООН бачить вихід у реформі системи освіти, завданням якої буде навчити людей вчитися вподовж усього життя. Гутерріш вважає це найкращою платформою для того, щоб державні органи, приватний сектор і громадянське суспільство змогли протиставити глобальне співробітництво "цифровому розколу".

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: