fbpx
Сьогодні
16:56 21 Січ 2020

ЄС виділить чверть свого бюджету для боротьби зі змінами клімату, вже оприлюднений план дій

Фото: NOS

ЄС оприлюднив план боротьбу зі змінами клімату, на який виділять чверть свого бюджету – 1 трлн євро.

Про це пише Independent.

Пропозиції Європейської Комісії передбачають виділити близько чверті бюджету ЄС на це завдання, з новим механізмом допомоги регіонам, які не встигають з переходом до чистої безвуглецевої економіки.

Остання пропозиція для «Механізму справедливого переходу» – це намагання Брюсселя переконати залежні від вугілля країни-члени, такі як Польща.

Нова голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн зробила «зелену угоду» пріоритетом своєї політики, але їй потрібно ще переконати країни з нижчим рівнем доходу на сході блоку.

За повідомленнями єврочиновників, цей механізм передбачає розподіл коштів на основі конкретних критеріїв, таких як кількість людей, що працюють у галузі видобутку вугілля або сланцевого газі у будь-якому регіоні. Гроші можуть бути витрачені на "перекваліфікацію" працівників або «інвестиції в нову виробничу діяльність».

клімат

Щоб подати заявку на гроші, держави-члени повинні висунути плани реструктуризації своєї економіки на безвуглецеві рейки, які має затвердити Єврокомісія.

Пані фон дер Ляйєн зазначила, що за більш широким інвестиційним планом половина грошових коштів надійде з бюджету ЄС. Держави-члени також внесуть 100 мільярдів євро, 300 мільярдів євро залучать з приватного сектора. Ще 7,5 млрд євро надійдуть з власного бюджету ЄС на 2021-2027 рр. у якості стартового фінансування з метою залучення ще 100 млрд євро інвестицій.

«Попереду нас безпрецедентна трансформація. І вона буде працювати лише в тому випадку, якщо вона буде справедливою – і якщо вона буде працювати для всіх. Ми будемо підтримувати наших людей та регіони, які повинні докласти більше зусиль у цій трансформації, щоб переконатися, що ми не залишимо нікого позаду. «Зелена угода» має важливі інвестиційні потреби, які ми перетворимо на інвестиційні можливості. План по залученню щонайменше 1 трлн євро, який ми сьогодні представляємо, слугуватиме дороговказом та розпочне зелену хвилю інвестицій«зелену угоду», – зазначила фон дер Ляйєн.

Деякі країни ЄС планують піти далі, ніж досягнення нульового рівня вуглецевих викидів до 2050 року. Фінляндія лідирує у планах стати безвуглецевою країною до 2035 року. Велика Британія планує отримати нульові викиди до 2050 року, хоча опозиційна лейбористська партія запропонувала пришвидшити процес і завершити його до 2030 року.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату зазначила, що обмеження потепління до 1,5°С, що вважається переломною точкою, вимагатиме скорочення викидів вуглецю з рівня 2017 року наполовину до 2030 року та досягнення нульових викидів до 2050 року.

Сьогодні Європейський Парламент проведе орієнтовне голосування щодо планів «Зеленої угоди», а пані фон дер Ляйєн планує, щоб закон прийняли до березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: