fbpx
Сьогодні
16:00 06 Січ 2020

Міністр економіки прокоментував зміни курсу

Міністр економічного розвитку та торгівлі Тимофій Милованов прокоментува дві проблеми в економіці України, які всі обговорюють: курс росте і курс падає.

Про це він написав у Facebook.

"Коли курс долара падає, страждають експортери та бюджет. А виграють споживачі. Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їхні витрати в гривні залишаються такими самим. Бюджет страждає тому що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють тому, що зростання цін (інфляція) уповільнюється. Особливо на імпортні товари.

І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери та бюджет виграють.

При будь-якій зміні курсу будуть ті, хто виграють і ті хто програють. Це нормально.

Чому ж тоді не зафіксувати курс? На жаль, це неможливо. Україна намагалась тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад в 1999, 2008 чи 2014 роках.

Курс – це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміну або в світі або в Україні, то має змінюватись і курс. Національний банк може вплинути на таку зміну тимчасово, трохи притримати курс або згладити коливання. Але жодний центральний банк, навіть в розвинених країнах, не має достатньо сили опиратись серйозним змінам курсу.

Чи буде зміцнюватись курс в наступному році? Скоріш за все так. Але все залежить від розвитку економіки і ситуації на світових ринках".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: