fbpx
Сьогодні
Фото 16:18 03 Січ 2020

Українські екоактивісти запустили фотопроєкт

Київські екоактивісти запустили фотопроєкт «Тиждень нашого сміття».

Мета ініціативи – привернути увагу до проблеми величезної кількості відходів, які продукуються українцями, недоліків конс'юмеризму і до того, що може зробити кожен з нас, щоб зменшити свій негативний вплив на навколишнє середовище.

«SDG-Амбасадори» організували проект «Тиждень нашого сміття».

Хто брав участь?

Учасниками проекту стали звичайні кияни – дві сім'ї з дітьми, дві громадські активістки, а також студентка і аспірант київських вузів.

Протягом семи днів вони акумулювали все створене ними сміття, щоб наприкінці тижня провести фотосесію.

Знімки фотографині Тетяни Нів'євської демонструють учасників проекту «до» – з усім акумульованим сміттям, і «після» – з сортованими за фракціями відходами.

«SDG-Амбасадори» організували проект «Тиждень нашого сміття».

Кожен українець щороку продукує близько 300 кг сміття

"В Україні кожен із нас щороку продукує близько 300 кг сміття і майже все воно опиняється на полігонах та несанкціонованих сміттєзвалищах. Практично всі українські полігони перевантажені та не відповідають належним стандартам для запобігання забрудненню ґрунтів, атмосфери та ґрунтових вод. Тому, перш ніж викидати сміття в контейнери біля свого будинку, варто задуматися про його подальший шлях. Наш фотопроект – це наочна візуалізація цієї проблеми", – говорять ініціатори проєкту.

Як вирішити проблему? Творці фотопроєкту пояснюють:

сортувати сміття. Це дозволить нам дізнатись, скільки вторинної сировини ми можемо переробити і завдяки цьому зберегти природні ресурси. Також сортування дозволяє зрозуміти, які відходи не придатні для переробки, а лише для високотемпературного спалювання — і на основі цього робити більш свідомий вибір при покупці того чи іншого товару/ продукту; а також — які небезпечні відходи акумулюються і в які компанії їх слід віддавати на утилізацію;

компостувати і використовувати органічні відходи як добриво для рослин.

«SDG-Амбасадори» організували проект «Тиждень нашого сміття».

Звідки з'явилася ідея?

"Теоретично передавати на захоронення на полігон можна тільки органіку, яка складає найменшу частку відходів. Але більш екологічний варіант – почати компостувати і використовувати органіку як добриво для рослин. На ідею цього проекту мене надихнули роботи американського фотографа Грега Сігала, але я хотіла не просто розкрити проблему продукування великої кількості відходів, а й показати, яку небезпеку і водночас цінність має наше сміття", – коментує Крістіна Кенчадзе, Амбасадорка Цілі сталого розвитку №12 та ініціаторка проекту.

"Якщо озирнутися, то можна помітити, що ми тонемо у власному ж смітті. А якщо придивитися уважніше, стане очевидним, що більша його частина – це упаковка від харчових продуктів. Ми давно перейшли на "зручну" їжу – турботливо запаковану (зазвичай, у неперероблюваний пластик), порційну, "ready-to-eat". Тотальне споживання такої їжі загрожує не лише погіршенням екологічного стану, а й нашому здоров'ю. Адже споживаючи ніби достатню кількість подібної їжі, ми все ще відчуваємо нутрієнтний голод – стан недостатнього надходження вітамінів та мінералів. Нам варто свідомо переглянути наші харчові звички та нарешті почати сортувати сміття", – пояснює друга амбасадорка Софія Веремчук.

«SDG-Амбасадори» організували проект «Тиждень нашого сміття».

Куди далі піде сміття?

Зібрана у рамках проекту вторинна сировина та відходи, які підлягають високотемпературному спалюванню, по завершенню зйомок було передано на станцію «Україна без сміття».

Небезпечні відходи будуть передані організаціям, які мають ліцензію та потужності для переробки та утилізації таких відходів. А відпрацьовані портативні елементі живлення – до ГО "Батарейки здавайтесь", які незабаром відправляють велику партію на утилізацію в Румунію.

Київські еко-активісти створили фотопроект «Тиждень нашого сміття». Учасниками проекту стали звичайні кияни – дві…

Posted by Україна БЕЗ сміття on Friday, December 27, 2019

Корисні лінки

За цим лінком можна прочитати, чому сортування сміття насправді не вимагає багато часу і зусиль, а тут – знайти карту найближчого до вашого будинку пункту сортування та переробки відходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: