fbpx
Сьогодні
14:45 10 Гру 2019

У партії Порошенка проаналізували "Нормандію" Зеленського: що кажуть

Представники партії "Європейська солідарність" не вважають історичною зустріч лідерів "нормандського формату" в Парижі 9 грудня, вбачають у ній і позитивні моменти, і тривожні.

Прокоментували події соратниці Петра Порошенка Іванна Климпуш-Цинцадзе та Ірина Геращенко у Facebook.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Я рада, що президент Зеленський спроможний чути активне громадянське суспільство. Усі акції проти капітуляції, незважаючи на звинувачення в їхній проплаченості, нарешті, були почутими".

Ірина Геращенко: "Безумовно, це була важлива зустріч нормандської четвірки після 3-річної перерви. Але вона не стала історичною. Не відбулося ні зради, ні перемоги. Ні підписання миру, ні капітуляції. Й скорше, це добре для України на цьому етапі".

Обидві народні депутатки відзначили як позитив домовленості щодо повернення полонених українців додому до кінця цього року і цілодобового моніторингу ОБСЄ. Проте вони висловили і свої занепокоєння.

Климпуш-Цинцадзе стурбована тим, що Володимир Зеленський "вирішив скористатися термінологією Кремля, мовляв, Москва має вплив на сепаратистів на окупованих територіях, а не є стороною цього конфлікту", і тим, що президентська команда "вирішила йти за путінським тлумаченням Мінських домовленостей стосовно кордону і на даний час повністю відмовилася від ідеї про миротворців".

Її турбує формула Штайнмаєра, але радує, що позиції України і РФ про кордон розходяться.

Також Климпуш-Цинцадзе непокоять слова Володимира Путіна про закон України "Про освіту" і спілкування Володимира Зеленського російською мовою: "Продемонструвати своє знання російської мови Зеленський міг і одним-двома реченнями".

На її думку, "дивно прозвучало запрошення кремлівської пропагандистки до України".

Климпуш-Цинцадзе залишилася переконаною, що змішувати переговори щодо Донбасу й щодо газу було погано і що Путін спробує далі тиснути на Україну тезами про "знижки".

Натомість Геращенко вважає, що Путін погодився на саміт "нормандської четвірки" саме зараз через газове питання: "Росії не вистачило кілька місяців добудувати "Північний Потік-2", і їй конче необхідні ці кілька місяців мати транзит через Україну. Потім тема транзиту стане ще однією темою шантажу Києва. А зараз саме газове питання, а не Донбас, були вирішальними для Путіна".

Також, переконана вона, за зустріччю стоїть втома Росії від санкцій і прагнення вийти з ізоляції.

Як людина, яка достатньо активно займалася Мінським процесом попередні роки, я прогнозувала підсумки цієї зустрічі, які в цілому справдилися. Що важливо у цій зустрічі:1. Вона відбулася – це добре. 2. Вона не стала історичною, це очевидно, тому що у Путіна немає жодної зацікавленності підписувати мир.3. Добре, що наша влада не пішла на капітуляцію,на реалізацію планів Кремля.4. Для мене особисто дуже важливо, що вдалося домовитися про звільнення заручників, я вважаю що це ключовий підсумок саміту.На двосторонніх перемовинах саме газове питання, а не Донбас, було ключовим. Росії не вистачило кілька місяців для добудови Північного потоку-2, і вона сьогодні як ніколи зацікавлена у короткотерміновому контракті для транзиту газу. Вважаю, що змішувати безпекові і газові переговори – це абсолютно неправильно. Також Росія намагається просунути свій політичний план, так звану формулу Штайнмаєра, у якій закріпити на постійній основі особливості місцевого самоврядування на Донбасі. А це і є ті червоні лінії, які не варто переходити Україні. Саміт у Парижі не став тією самою зустріччю, на якій підписали мир, тому що Росія, очевидно, на це не згодна. Про це розказала Iryna Gerashchenko у коментарі Телеканал "Прямий" .

Posted by Європейська Солідарність on Tuesday, December 10, 2019

Геращенко рада, що Зеленський вказав на "червоні лінії" і неможливість федералізації, про принциповість звільнення всієї території Донбасу, а про Крим згадав хоча б на брифінгу.

Погано, на її думку, те, що безпекові питання не вирішені, що на переговорах не прозвучало про Дебальцеве й Новоазовськ.

Також Геращенко відзначила, що Верховна Рада для збереження санкцій мусить пролонгувати старий закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО, а "нового немає".

"Головний провал і зрада дня – пресслужба президента. Звільніть їх, найміть краще Теслу", – підсумувала Геращенко.

Нагадаємо, що представники "Голосу" назвали головну проблему нормандської зустрічі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: