fbpx
Сьогодні
17:11 04 Лис 2019

МЗС: Росія проігнорувала всі вимоги повернути захоплені кораблі ВМС України

Україна щонайменше сім разів зверталася до Росії з вимогою повернути захоплені в районі Керченської протоки військові кораблі, однак жодної відповіді так і не отримала.

Про це повідомила заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

За її словами, перше звернення було надіслано 26 листопада 2018 року — наступного ранку після інциденту.

«Загалом таких звернень з вимогою віддати кораблі було принаймні сім. Відповідей на жодне, включаючи і на останнє від 4 жовтня 2019 року, ми не отримали», — зауважила Зеркаль.

Представниця МЗС наголосила, що повернення кораблів є однією з вимог Міжнародного трибуналу з морського права, який у травні 2019 року ухвалив рішення на користь України.

«Росія намагається презентувати, що вона виконала рішення трибуналу, коли звільнила наших хлопців (про що негайно після звільнення повідомила Міжнародний трибунал з морського права). Проте, це не так», — сказала Зеркаль.

«Україна звернулась до Росії з вимогою віддати кораблі» – ця новина сколихнула сьогодні мережу. Водночас, перший раз…

Posted by Lana Zerkal on Monday, November 4, 2019

4 листопада Україна направила РФ ноту з вимогою віддати кораблі Військово-морських сил ЗСУ, що були захоплені в районі Керченської протоки в 2018 році.

25 листопада 2018 року РФ захопила в Керченській протоці український буксир Яни Капу і малі броньовані артилерійські катери Бердянськ і Нікополь, які прямували з Одеси до Маріуполя. На борту кораблів було 22 військові моряки та двоє співробітників СБУ.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні захоплені українські судна.

7 вересня 2019 року українські моряки і працівники СБУ повернулися в Україну в межах взаємного звільнення утримуваних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: