fbpx
Сьогодні
15:17 31 Жов 2019

Загроза епідемії дифтерії: вже 21 випадок, у 8 регіонах дефіцит сироватки, МОЗ звернувся до ООН

На всю Україну є лише 189 флаконів протидифтерійної сироватки. Її не вистачає у 8 регіонах через затримку поставок міжнародними організаціями. 

Про це повідомили на засіданні Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, передає кореспондент "Рубрики".

"За останні 10 років було зареєстровано 56 хворих на дифтерію. А тільки цього року до 30 жовтня — вже 21 випадок захворювання на дифтерію. З них 5 підтверджених випадків, 14 імовірних та ще 2 — можливих, згідно загальноприйнятій градації", – заявив директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта.

У 90-тих в Україні уже була ціла епідемія, коли захворіло близько 20 тисяч людей і 700 від дифтерії померло, нагадав він.

"За охопленням по щепленню Україна посідає останнє місце серед європейських країн за даними ВООз. Має бути 95% по всьому календарю. У нас такого нема. Хоча є і прогрес. На 16% підвищився рівень вакцинації від дифтерії, праця та кашлюку для дітей 1-3 років", – розповів Володимир Курпіта.

"Всього є 5 типів вакцин для запобігання дифтерії. Для дітей до 2 років (щеплення від коклюшу, дифтерія правець) їх вистачає для планової вакцинації. Їх більше мільйона. 141 тисяча доз є для старших 6-річних дітей (там тільки від дифтерії та правцю). Для дорослих є 4.9 мільйона доз для запобігання", – константував директор Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Водночас в Україні критично не вистачає сироватки. Її виробників просто мало, адже у світі дифтерію перемогли. МОЗ звернувся до ООН за отриманням гуманітарної допомоги для отримання сироватки. Ще 150 флаконів тоді надійдуть до середини грудня, повідомили на засіданні.

У МОЗ України нагадують, що щеплення від дифтерії рекомендовано Календарем профілактичних щеплень дітям та дорослим кожні 10 років після 16-річного віку. Щоб вакцинуватися треба звернутися до свого сімейного лікаря.

Також на засіданні повідомили, що у МОЗ планують збільшити автономію Інституту раку, кардіології та Охматдиту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: