fbpx
Сьогодні
22:54 30 Жов 2019

В ООН закликали Україну виплатити репарації постраждалим від війни на Донбасі

Голова моніторингової місії ООН з прав людини Матильда Богнер закликає уряд України виплатити репарації особам, які є жертвами конфлікту на Донбасі.

Про це йшла мова в її виступі на Форумі єдності в Маріуполі, передають "Буквы".

"Цей період (перехідний, — ред.) повинен забезпечити, що ті люди, які постраждали, які є жертвами конфлікту, отримали репарацію, щоб уряд взяв на себе відповідну відповідальність за те, щоб компенсувати або усунути ці збитки. Ми знаємо, що 2-3 тисячі людей були вбиті, більше 7 тисяч — поранені, понад 50 тисяч будівель були зруйновані. Це величезна кількість жертв конфлікту. Але поки немає репарації, компенсації, немає такої програми, яка б покрила всіх цих людей", — зазначила вона.

Водночас голова моніторингової місії ООН підкреслила, що виплата компенсації не буде означати, що уряд України бере на себе відповідальність за завдані збитки.

Крім цього, Богнер висловила думку, що одним з важливих аспектів діяльності українського уряду має бути кримінальне правосуддя. Зокрема, вона закликала розслідувати події, пов'язані з протестами на Майдані, а також зіткненнями 2 травня 2014 року в Одесі.

"Ми повинні бачити ефективне розслідування і переслідування", — вважає Богнер.

Що стосується амністії, голова моніторингової місії підкреслила, що "повинні бути проведені консультації, це необхідно зробити так, щоб це було корисно для України".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: