fbpx
Сьогодні
19:26 19 Жов 2019

Соціологи назвали топ-6 популярних пільг серед українських ветеранів

До топ-6 пільг, якими користується переважна більшість ветеранів в Україні, належать: безкоштовний проїзд у міському громадському транспорті, пільги на житлово-комунальні послуги, пільговий проїзд у міжміському транспорті, виплата до 5 травня, щорічне медичне обстеження та диспансеризація, додаткова оплачувана відпустка 14 днів.

Такі результати соціологічного дослідження оприлюднила громадська організація "Юридична Сотня" та компанія Kantar Україна. Даний проект виконувався за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Україна. Дослідження проводилося протягом серпня 2019 року, було опитано 1215 респондентів, серед яких були різні покоління ветеранів, у 10 населених пунктах.

"Опитані ветерани назвали пільги, якими вони хотіли б користуватися, проте якість надання їх, на даний момент, залишається низькою. Серед них: отримання земельної ділянки, першочергове безоплатне зубопротезування, щорічне медичне обстеження та диспансеризація, пріоритет в державному забезпеченні житлом", – розповіла експертка "Юридичної сотні" Юлія Морій.

Зазначається, що психологічна підтримка та реабілітація має контроверсійне сприйняття серед ветеранів. Зокрема, позитивно та високо оцінюють ті, хто має досвід звернення за допомогою. Проте ймовірність звернення серед тих, хто ще не звертався за психологічною допомогою є досить низькою. Крім того, наявні бар'єри для звернення у тих, хто не має досвіду.

Більшість ветеранів АТО/ООС у віці 20-39 років цікавляться безкоштовним навчанням, лише 14% заявили, що їх ця пільга не цікавить.

"Допомога Центру зайнятості у відкритті власного бізнесу, пільги та кредити для бізнесу цікавлять лише вузьку аудиторію (1% опитаних ветеранів). Причиною таких результатів є те, що участь в опитуванні взяли участь різні покоління ветеранів. Проте, це не означає, що держава не повинна сприяти ветеранам у відкритті власної справи", – наголосила експертка "Юридичної сотні" Юлія Морій.

Відповідно проведеного дослідження, державне фінансування громадських об'єднань ветеранів – цікавлять лише вузьку цільову (переважно учасників бойових дій в Афганістані). Такою пільгою користується лише 4% опитаних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: