fbpx
Сьогодні
Можливості 17:48 17 Вер 2019

Куди піти навчатися після війни? Освітні програми для військовослужбовців та ветеранів

Безкоштовні та стипендійні можливості для наших захисників та членів їх родин

Фото: ngu.gov.ua

Повертаючись додому після війни на Сході України наші хлопці та дівчата часто стикаються з проблемою адаптації до мирного життя. Віднайти себе, своє покликання або спробувати щось нове – чи не найкращий спосіб побороти військовий стан у власній свідомості.

Учасники бойових дій мають пільги на навчання у разі зарахування на місце державного/регіонального замовлення в університети. А зараз ми підготували підбірку коротко- та середньострокових освітніх можливостей для українських військовослужбовців.

СТИПЕНДІЙНА ПРОГРАМА ІМЕНІ БОГДАНА РАДЧЕНКА

Богдан Радченко – студент Києво-Могилянської академії (НаУКМА), який пішов добровольцем на фронт та загинув у 2016 році. Його ім'ям сьогодні названа одна з найбільших неурядових освітніх можливостей для ветеранів АТО/ООС в Україні. Стипендія діє з 2018-2019 навчальних років. Вона покриває навчання ветерана на обраній магістерській програмі в Києво-Могилянській академії. Важливо, що кількість людей, які отримають стипендію, не є сталою, а визначається фундаторами залежно від розміру фонду та вартості заявлених магістерських програм.

Перший набір із 4 колишніх військовослужбовців отримав можливість навчатися в НаУКМА на факультеті «Публічне управління та адміністрування». Цьогоріч програма стала доступна також абітурієнтам Українського католицького університету та Київської школи економіки. Для здобуття стипендії треба спочатку успішно вступити до обраного ВНЗ на контрактній основі, а потім – подати необхідні документи та пройти співбесіду

ПРОЕКТ «УКРАЇНА-НОРВЕГІЯ»

Ініціатори проекту поставили за мету сприяти перепідготовці та соціальній адаптації військовослужбовців, які повернулися із зони бойових дій. На базі українських навчальних закладів за академічної підтримки норвезького університету Nord учасники здобувають нові знання та навички в обраних сферах. Процес орієнтується на найбільш затребувані спеціальності: «інформаційні технології в бізнесі», «безпека підприємницької діяльності», «облік і аудит в сфері послуг», «менеджмент організацій» тощо. Тривалість професійної підготовки становить 500 академічних годин. Цікаво, що ця норвезько-українська ініціатива з'явилася ще в 2003 році. До початку бойових дій на Сході в 2014 році випускниками проекту стали близько 6 тисяч військовослужбовців.

Програма розрахована для людей старшого віку: долучитися до неї можуть військові ЗСУ, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та інших силових структур за вислугою не менше 10 років. Однак характерно, що долучитися до проекту можуть і дорослі члени родин захисників. Крім того, ініціатива носить всеукраїнський характер. Навчання проводиться в 17 містах України. 

ПРОГРАМА НАТО-УКРАЇНА З ПЕРЕПІДГОТОВКИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Ще одна програма-довгожитель у сфері соціальної та професійної переорієнтації українських військових. Започаткована ще в 2000 році в рамках поглиблення стратегічного партнерства між Україною та НАТО, вона пропонує такі напрямки підготовки: менеджмент, маркетинг, економіка малих і великих підприємств, готельно-туристична справа, комп'ютерна графіка та веб-дизайн, інформаційні технології,  навігація суден, іноземні мови. Зокрема, для вивчення англійської свої послуги пропонує British Council, для німецької –  Goethe Institut.

Курси проходять у більш як 60 містах та селищах в Україні. За цей час їх закінчили більш, як 10 тисяч військових. Слухачами можуть стати і захисники, які планують піти у відставку в найближчий рік, і ті, хто залишили ЗСУ до трьох років тому. Курси відвідувати можуть також офіцери, які вже завершили військову службу 10 років тому, але потім знову призивались за мобілізацією та брали участь у проведенні антитерористичної операції. Тривалість навчання складає 2 місяці. Програма розрахована на 350 годин. Крім того, як зазначає Крістофер Штаудт, менеджер програми НАТО-Україна з соціальної адаптації та перепідготовки військовослужбовців, у відповідь на кризову ситуацію, що трапилась на Сході України, ще осінню 2014 року проект доповнили ще одним напрямком діяльності. Це, зокрема, триденні семінари, скеровані на демобілізованих учасників АТО, а пізніше і ООС, що знаходяться на стадії психологічної декомпресії. Цією програмою охоплені не лише Збройні Сили, але й Національна Гвардія та Державна Прикордонна Служба України.

Орієнтований перелік документів та розклад проведення тренінгів у містах України можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики.

6928

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: