fbpx
Сьогодні
14:45 15 Жов 2019

Опитування говорять, що ставлення українців до Росії покращилося

Ставлення українців до Росії за рік істотно покращилося — з 48% до 54%.

Про це свідчить спільне опитування Київського міжнародного інституту соціології і російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр», що здійснюється з 2008 року.

Позитивне ставлення росіян до України коливалося в межах похибки вибірки і складало приблизно третину населення (32-34%), але за останні місяці ставлення росіян до України різко покращилося (на 20 процентних пунктів).

«І в Україні і в Росії позитивне ставлення до держави зумовлене, перш за все, позитивним ставленням до населення. Так, у лютому 2019 до росіян позитивно ставилося 77% українців, в той час як до керівництва Росії ставлення було різко негативне і лише 13% українців ставилося позитивно. Така сама ситуація зі ставленням росіян до України: 82% росіян (громадян Росії) позитивно ставилося до українців, і тільки 7% росіян – позитивно до керівництва України», — зазначив гендиректор КМІС Володимир Паніотто.

Зазначається, що одна з можливих гіпотез покращення ставлення українців до росіян — передвиборча кампанія і активізація роботи проросійських політичних сил і телевізійних каналів. Інша можлива причина — надія на покращення стосунків і встановлення миру.

Щодо покращення ставлення росіян до України, за думкою експертки Левада-Центру Карини Піпії, суттєву роль тут зіграв фактор перемоги Зеленського і надії росіян на те, що це приведе до покращення стосунків.

«Мені здається, що тут також можливі прямі вказівки керівництва Росії щодо інформаційної політики ЗМІ. Наприклад Путін заявляв, що ЗМІ не повинні давати негативну інформацію щодо України», — зазначила вона.

Опитування КМІС проводилося з 6 по 16 вересня 2019 року методом особистого інтерв'ю 2035 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

«Левада-центр» проводив опитування за репрезентативною вибіркою населення Росії, опитано 1601 особу віком 18 років і старше, в період 26 вересня -2 жовтня 2019 року. Опитування проведене у 137 населених пунктах, 50 суб'єктах РФ. Дослідження проводилося вдома у респондентів методом особистого інтерв'ю.

Статистична похибка при вибірці не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 2,9% — для показників, близьких до 25% / 75%, 2,0% — для показників, близьких до 10% / 90%, і 1,5% — для показників, близьких до 5% / 95%

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: