fbpx
Сьогодні
13:16 11 Жов 2019

"Голубом миру" в цьому році став премʼєр-міністр Ефіопії

Нобелівську премію миру 2019 року отримав премʼєр-міністр Ефіопії Абія Ахмед Алі. Нагороду йому присудили за зусилля по вирішенню прикордонного конфлікту з Еритреєю.

Про це повідомляється на офіційному акаунті премії у Twitter.

Премію миру щорічно присуджують людям і організаціям, які зробили видатний внесок у сфері зміцнення миру у світі. У 2019 році на премію миру претендував 301 кандидат.

Нагороду присудили з формулюванням: "За зусилля із досягнення миру і міжнародного співробітництва та, зокрема, за рішучі ініціативи із вирішення прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю".

Абій Ахмед Алі – перший ефіопський лауреат Нобелівської премії. Комітет оголосив, що премія миру 2019 року — це жест шани усім сторонам, які працюють в інтересах миру в Ефіопії, а також у регіонах Східної та Північно-Східної Африки.

нобелівська премія миру 2019

Разом з президентом Еритреї Абій Ахмед розробив такий принципи мирної угоди, щоб покласти край тупикової ситуації "ні миру, ні війни" між Ефіопією й Еритреєю.

  • збройний конфлікт між Ефіопією і Еритреєю за контроль над спірними прикордонними територіями почався в 1998р.;
  • за оцінками міжнародних спостерігачів, жертвами конфлікту стали близько 60 000 ефіопів і 40 000 ерітрейців. Влада двох країн оцінюють втрати в приблизно 20 000 з кожного боку;
  • в 2000 р, після декількох років військових дій, було укладено мирну угоду, за  умовами якої справа була передана в міжнародний арбітраж, який розділив спірні території приблизно порівну. Пізніше ситуація на кордоні кілька разів загострювалася, але повномасштабний конфлікт не поновлювався.
  • у липні минулого року прем'єр Ефіопії Абій Ахмед Алі і президент Еритреї Ісайяс Афеворкі підписали декларацію про мир і дружбу, в якій говорилося про припинення стану війни між країнами і готовність співпрацювати в економічній і соціальній сферах.

Розмір премії в 2019 році складає 9 млн шведських крон (близько $915 тисяч). Премії традиційно вручають 10 грудня — у день смерті засновника, шведського винахідника Альфреда Нобеля.

Також залишилось нагородити переможця в сфері економіки, що відбудеться вже 14 жовтня.

Нагадуємо, хто вже отримав свої нагороди:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: