fbpx
Сьогодні
16:33 07 Жов 2019

У "Чесно" розповіли, скільки українські артисти заробили на останніх виборах

Українські артисти традиційно масово виступали на підтримку політиків і партій під час парламентської кампанії 2019 року.

Рух "Чесно" підрахував, скільки грошей політики витратили на артистів.

«Українські політики під час виборчої кампанії пішли двома шляхами: хтось платив гроші безпосередньо виконавцям, оформленим як ФОП, а дехто — через різноманітні концертні агенції. У другому випадку, якщо за кандидата агітували кілька різних співаків, із загальної сплаченої суми неможливо дізнатися, скільки саме отримав той чи інший артист», — йдеться в публікації.

Співак Павло Зібров кілька разів виступав на підтримку кандидата-мажоритарника Анатолія Гунька з 209-го округу (Чернігівська область). Він співав у селі Іваниця 28 червня, у селі Лосинівка — 29 червня, у селі Вертіївка — 1 липня, а в селі Варва — 19 липня.

Зібров одержав із виборчого фонду Гунька 30 тисяч гривень: у середньому 7 тисяч гривень за один концерт.

Також Зіброва кликав до себе на округ кандидат із Луганщини Володимир Струк. Однак на сайті ЦВК немає жодного звіту, тому дізнатися, чи заплатив Струк Зіброву та скільки, наразі неможливо.

Зібров

Фото: chesno.org

Кандидат Артем Вітко (149-й округ на Полтавщині) теж влаштував для своїх виборців кілька концертів. Виступи Дзідзьо та Павла Зіброва він організував 8 червня, до офіційної реєстрації в ЦВК, тому ці витрати кандидат до звіту не заніс.

Проте організований ним концерт Ольги Полякової у Кобеляках 19 липня до офіційних видатків таки довелося записати: Полякова офіційно отримала за нього 42 800 гривень.

Крім того, Полякова співала в Прилуках 18 липня на підтримку кандидата Сергія Коровченка з 210-го округу та 21 червня у Волновасі на підтримку Дмитра Лубінця з округу № 60. Але згадок про цей концерт ні в звіті Коровченка, ні в звіті Лубінця немає, тому сума гонорару «Королеві ночі» невідома.

Кандидат від Слуги народу Олексій Кузнєцов (округ № 106 на Луганщині) запрошував до виборців Тіну Кароль та Олега Скрипку. Тіна Кароль, згідно зі звітом, одержала за концерт 138 тисяч гривень, а Олег Скрипка — 55 тисяч.

Кандидат від Слуги народу у 107-му окрузі Олександр Сорокін теж заплатив Кароль 138 тисяч гривень, але йому, на відміну від Кузнєцова, з депутатством не пощастило.

Кароль

Висуванець Опозиційного блоку Юрій Коробов (округ № 79 у Запорізькій області) неодноразово залучав артистів для агітації – на його підтримку виступали Віталій Козловський, Віктор Павлік та Олег Скрипка. У фінзвіті зазначив лише 100 тисяч, які витратив на організацію концертів.

Самовисуванець із Сумщини Анатолій Кобзаренко (округ № 161) 6 липня влаштував концерт Злати Огнєвич на стадіоні селища Недригайлів. Але в фінзвіті виборчого фонду Кобзаренка видатків на концерт немає, тому за скільки Огнєвич з'їздила до Недригайліва — невідомо.

Кандидат Андрій Лопушанський (округ № 125 на Львівщині) 16 і 18 червня влаштовував концерти Національного заслуженого академічного народного хору України імені Верьовки. Такий концерт хору, згідно з даними Prozorro, коштує щонайменше 25 тисяч гривень.

Не менш активним був кандидат Антон Яценко, якого знов обрали нардепом. До свого округу він неодноразово запрошував різних виконавців: Олега Винника, Ольгу Полякову, Ольгу Цибульську, Дзідзьо, кавер-гурти STAR-BAND і Komixy, гурти НеАнгели, Тінь сонця, Debosh, Selfy. У звіті кандидата зазначено, що на організацію цих заходів він витратив загалом 5,3 мільйона гривень.

Винник

Партія Українська стратегія Гройсмана використовувала концерти під час виборчої агітації: за неї співали співачка Андріана, Ірина Федишин, Друга ріка, ТіК та Пан Карпо. Згідно з даними у системі Prozorro, Чесно підрахувало, що Друга ріка, ТіК та Ірина Федишин заробили на цих концертах не менш 1,9 мільйона гривень.

Нинішній лідер Аграрної партії України Михайло Поплавський напередодні виборів їздив у тур українськими містами з Олегом Винником. Поплавський разом із Винником відвідали щонайменше 10 міст. У звіті партії зазначено, що на їхні концерти там витратили 5,2 мільйона гривень.

Виборча кампанія Голосу супроводжувалася понад 20 концертами гурту Океан Ельзи. Як повідомлялося, виступи були безкоштовними й відбувалися як частина агітаційної кампанії Тур змін.

Партія Європейська солідарність у період виборчої кампанії робила тур українськими містами, де часто відбувалися концерти: в Івано-Франківську виступали Kozak System і PATSYKI Z FRANEKA, а в Рівному — гурт Ot Vіnta. В остаточному фінзвіті партії прямих згадок про ці концерти немає, однак у звіті згадано компанію Мистецьке агентство Арт Велес, яка отримала 1,24 мільйона гривень за «послуги з організації та проведення заходу».

Нагадаємо, що найбільше на вибори витратив "Голос", найменше – "Слуга народу".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: