fbpx
Сьогодні
18:11 29 Сер 2019

"Назад в Середньовіччя": активісти б'ють на сполох через ліквідацію Міністерства екології

Ілюстрація екологічної організації "Екологія - Право - Людина"

Екологічні організації України б'ють на сполох і вже публічно звертаються до нових депутатів не допустити ліквідації профільного Міністерства.

"Скрізь у цивілізованому світі – Європа, Північна Америка, Австралія, розвинені азійські країни – іде наростаюча тенденція до охорони природи, починаючи із 60-70-х років 20 століття, і майже скрізь, окрім африканських країн, Міністерство охорони природи – це окремий орган. Цивілізований світ готується до кліматичного саміту ООН, розуміючи всю критичність становища, в якому опинилися всі ми на планеті. Натомість влада в Україні відзначає важливість та пріоритетність охорони довкілля скасуванням профільного міністерства", – повідомляють у організації Екологія – Право – Людина.

"В Україні одні із найбільш нагальних проблем – це екологічні: корупція в екологічному контролі, зловживання в лісовому господарстві, відсутність моніторингу, неналежне поводження з відходами, низька екологічна свідомість, безконтрольне добування бурштину, руйнування річок малими ГЕС та багато іншого. Україна сьогодні входить у топ-5 країн Європи із найзабрудненішим повітрям.

Це країна із величезною кількість хворих через забруднене повітря і воду. Відповідно до Угоди про Асоціацію із ЄС, найбільша кількість директив, яку треба апроксимувати в Україні, стосується охорони довкілля – 29 директив, у жодній іншій галузі такої прірви немає", – зауважують у своїй реакції екологи.

Експерти вважають, що не можна об'єднувати два міністерства в одне, тим більше, коли профільним міністром є експерт з енергетики.

Голова ГО "Дзика" та еко-активістка у Запоріжжі Олеся Крамаренко зауважила: "Це означатиме, що екологічні питання залишаться поза пріорітетами держави".

Нова Верховна рада планує скасувати окреме Міністерство екології та природних ресурсів…та об'єднати його з…

Posted by Olesya Kramarenko on Thursday, August 29, 2019

Екологічна ініціатива "Батарейки, здавайтеся" також обурена ситуацією.

Чому знищення Мінекології може бути бідою для України?

– Злиття галузей енергетики, видобутку ресурсів та екології – це класична африканська практика. Саме так це працює у відсталих країнах світу, а Австрія, Швеція, Німеччина, Франція, Польща – абсолютна більшість розвинених країн мають окреме Міністерство екології, тому що ці галузі – антагоністи (енергетика – найбільший забруднювач

– Розмиття фокусу – екологія стане ще менш приорітетним напрямком для країни, будучи другорядную поряд з енергетикою. У ній працюватиме ще менше експертів та реформа з переробки сміття може рухатись ще повільніше

Нагадаємо, Міністерство екології буде ліквідовано у новому урядіПро це заявив у кулуарах Верховної Ради народний депутат від "Слуги народу" Руслан Горбенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: