fbpx
Сьогодні
08:47 06 Чер 2019

Виборча кампанія може бути скасована, - Айвазовська

Наслідком можливого визнання Конституційним Судом України неконституційності указу президента про розпуск Верховної Ради призначення позачергових виборів може бути лише скасування та припинення виборчої кампанії, вважає голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Виборчий процес є безперервним та не може бути тимчасово призупиненим, тому наслідком однозначного, якщо воно таким буде, рішення може бути лише скасування та припинення кампанії в цілому", – написала Айвазовська у своєму Facebook.

Вона нагадала, що закони, підзаконні акти, укази або їх окремі положення втрачають силу в день ухвалення рішення КС.

За словами Айвазовської, Конституційний Суд може зазначити в рішенні порядок і терміни його виконання, а також покласти на державні органи влади контролювальну функцію.

Вона наголосила, що без визначення порядку виконання рішення КС, якщо воно буде ухвалено на користь позивачів, у ЦВК, виборчкомів, суб'єктів виборчого процесу, парламенту й уряду виникатиме чимало проблем, і як наслідок – правова невизначеність.

Айвазовська зазначила, що офіційна вартість виборчої кампанії для державного бюджету – майже 2 млрд грн, тому визнання конституційності/неконституційності указу в стислі терміни має свою ціну для платників податків та учасників виборів, які не лише мають зібрати фінансовий ресурс і прозоро його витратити, а й оцінювати наслідки.

"Рішення необхідно ухвалити в найкоротші терміни і з чітким алгоритмом/формою його реалізації", – написала голова правління громадянської мережі "Опора".

Згідно з указом президента України Володимира Зеленського, позачергові вибори народних депутатів відбудуться 21 липня.

Раніше повідомлялося, що КСУ почав розгляд указу Зеленського про розпуск Ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: