fbpx
Сьогодні
Інфографіка 13:24 23 Кві 2019

Міжнародний день книги: що і скільки читають українці

Після винаходу паперу і книгодрукування книга залишалася чи не найголовнішим джерелом інформації про навколишній світ. Відносно нещодавно першість в цій сфері перейшла до мережі Інтернет, проте книги все ще залишаються важливим джерелом не тільки знань, а й ідей.

З давніх часів і до цих пір книги періодично спалюються і забороняються, тому проголошений багато років тому ООН міжнародний день книги і авторського права (23 квітня) покликаний нагадати нам про важливість книги. Крім того, на 2 квітня припадає день дитячої книги (в цей день народився казкар Андерсен).

Ці події підштовхнули аналітиків Picodi.com з'ясувати, де, коли і навіщо українці купують книги, які літературні жанри користуються особливою популярністю в країні та світі, а також як читачі ставляться до вільного (але не завжди легального) доступу до творів літературної творчості.

Попит на книги протягом року

Найбільший онлайн-інтерес на книги протягом року відзначений в листопаді (14%). Це може бути пов'язано з проведенням осінніх розпродажів. Безпосередньо в «Чорну п'ятницю» книги, на відміну від інших категорій товарів, що не користуються величезним попитом, проте навіть такий рівень попиту вище середньостатистичного. 13% річних запитів припадає на грудень. Значне зниження інтересу відзначається влітку і на початку осені.

Блогери і знижки на книги стимулюють покупців

Компанія Picodi.com провела опитування, щоб дізнатися, як виглядає книжковий шопінг в країні. Ми не ставили за мету дізнатися, скільки українці читають, для нас головним було зрозуміти, як виглядає купівельний інтерес до друкованих та електронних книг.

Найчастіше українці книги саме купують (цю відповідь обрало 32% респондентів), хоча 30% відзначили, що беруть що-небудь почитати у знайомих і друзів. Проте є і ті, хто періодично ходять до бібліотек (14%). 24% опитаних не змогли похвалитися тим, що багато читають або цікавляться книгами. І все ж загальна статистика не виглядає безнадійно: 68% чоловіків і 80% жінок підтвердили, що за останній рік купили хоча б одну книгу. Саме людей з таким досвідом ми розпитали, який формат книг вони вважають за краще і вважають, що книжковий ринок в Україні відповідає їх інтересам.

На жаль, серед респондентів виявилося дуже небагато любителів аудіокниг. Найбільшим інтересом все ще користуються друковані книги, при цьому у 36% опитаних був досвід покупки книг в інтернет-магазинах, а у 64% – в стаціонарних книжкових.

Деякою популярністю користуються мобільні додатки на кшталт онлайн бібліотек, за допомогою яких не потрібно купувати кожну книгу окремо. Щомісячна підписка надає можливість читати не тільки вже відомі класичні твори, а й постійно видаються новинки. За такий формат читання висловилося 7% респондентів. Чимало виявилося тих, які вказали, що періодично шукають електронні книги у вільному доступі, однак не уточнили, наскільки легальні ці джерела.

Найчастіше українці купують книги за порадою знайомих (64%) або в зв'язку з власним непереборним бажанням що-небудь почитати (49% беруть участь в опитуванні вибрали цей варіант). Чималу роль як стимул до покупки грають результати літературних премій (19%) або екранізації творів (17%). У  медійному світі, що стрімко розвивається важливу роль відіграють і маркетингові виверти, серед яких огляди книжкових блогерів або значні знижки на літературу в магазинах: 20% і 24% респондентів відповідно позначили ці канали як стимулюючі до здійснення покупки. Це дуже важливий показник, оскільки 41% респондентів з України вважають, що ціни на книги або завищені або дуже високі. 43% задоволені ціновою політикою видавництв і книжкових магазинів.

Найчастіше українці купують літературу через любов до читання (77%), хоча є і ті, хто все ще вважає, що книга – найкращий подарунок (7%). 11% вказали, що книги їм потрібні для роботи або навчання, а 5% за допомогою книжкового шопінгу борються зі стресом (незграбний питання «чи читаєте Ви куплені книги» ми задати не наважилися).

Рейтинг літературних жанрів і напрямків

У 86% опитаних найбільший інтерес викликає художня література. Часто також вибирають ділову літературу, навчальні видання і научпоп.

Немає нічого дивного в тому, що саме художня література так популярна. Широкий спектр жанрів і напрямки дозволяє читачам в усьому світі підібрати щось на свій смак. У топ-5 виявилися класична література, сентиментальна проза, поезія і сучасний роман. Найменший інтерес викликають комікси, а також фентезі і фантастика. У п'ятірку найпопулярніших жанрів в світі потрапили також трилери, детективи, фантастика та пригодницька література.

75% опитаних купує книгу рідше одного разу на місяць і лише 3% готові купувати книги раз в тиждень.
Більшість українців (64%) підкреслює, що досить асортиментом і вважає, що видавництва публікують достатню кількість цікавого і необхідного матеріалу.

Країна світу в якій найбільше читають?

Опитування не було спрямоване на пошуки найбільш читаючої нації, зате Picodi.com може назвати саму щедру на книжкові витрати країну світу. У першій трійці опинилися Туреччина, Росія і Іспанія.

Методологія

Опитування проводилося в березні 2019 року серед 7800 респондентів з Європи, Азії, Північної та Південної Америки, Африки та Австралії. У дослідженні враховувалася також внутрішня статистика платформи Picodi.com про ринок книжкової продукції в 41 країні світу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: