fbpx
Сьогодні
15:42 26 Лют 2019

В Україні запустили "Абетку реформ", аби доступно пояснити терміни для дітей і дорослих

Процес змін – довготривалий та складний, а тому інформація про реформи не завжди подається доступною для всіх мовою. Це спричиняє нерозуміння, зневіру, а іноді й роздратування серед українців.

Впоратись із цією проблемою покликана "Абетка реформ" – новий проект у сфері громадянської освіти. Головна мета – говорити просто про складне і, що важливо, кожному дати навички і натхнення, аби долучитися до процесу творення змін.

Автори "Абетки" – випускники 8-го набору Відкритого університету реформ (спільного освітнього проекту Реанімаційного пакету реформ і Центру демократії та верховенства права), які три місяці поспіль здобували знання про ключові реформи, що втілюються наразі в Україні. Молоді люди поставили собі за мету: пояснити суть змін так, щоб її міг зрозуміти кожен – і дитина, і доросла людина.

"Абетка реформ" – це ілюстрована дітьми книжка для людей будь-якого віку, де суспільні трансформації постають у вигляді коротких історій та казок. Тут немає складних термінів, натомість є чарівники, дракони, кіт Мурчик, школярі та маленькі змінотворці, які розкажуть про реформи зрозуміліше, ніж телебачення, газети чи аналітичні звіти. Пояснення для дорослих – максимально лаконічні та передають суть, спонукаючи при цьому дізнаватися ще більше.

Абетка реформ

Абетка реформ

Навіщо? Бо зміни потребують зусиль і терпіння, а отже, їх не можна відчути одразу. Говорячи з нашими батьками, бабусями, дідусями, братами та сестрами, друзями, ми чуємо, що нічого не змінюється, але насправді це не так. Використовуючи "Абетку реформ" як інструмент для навчання, ми будуємо діалог між тими, хто рухають зміни та тими, хто їх поки не відчувають, між поколіннями, між людьми з різним досвідом та світоглядом, зрештою, між батьками та дітьми. "Абетка реформ" – це про зміни для кожного, про те, що важливо знати й передавати іншим, ніби естафетну паличку.

Бо зміни – це те, що стосується кожного з нас, а ставати змінотворцем у себе вдома, в школі, на роботі, в місті, в країні – ніколи не зарано й ніколи не пізно. А вчитися втілювати зміни – це ніби вчитися читати. Потрібно починати з абетки – "Абетки реформ".

Вже найближчим часом книга вийде друком і буде презентована для широкої громадськості. А поки що дізнатись більше про сам проект і стежити за його новинами можна на сторінці у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: