fbpx
Сьогодні
16:56 02 Січ 2019

Україні повернуть картину з Іваном Грозним, яка була викрадена за часів Другої світової

Влада США планує повернути Україні картину "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", написану 107 років тому художником Михайлом Паніним.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

На ній зображена сцена з XVI століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає зі свитою з кремлівських воріт.

Картина зникла з художнього музею Дніпра під час окупації міста в 1941 році, а нещодавно її знайшли у приватному будинку у штаті Коннектикут.

Представники офісу генпрокурора США заявили, що до 1941 року картина була частиною постійної експозиції художнього музею у Дніпрі. У заяві від 21 грудня говориться, що ця робота разом з ще 63 предметами мистецтва пропала з музею під час окупації міста під час Другої світової війни.

У 1962 році картина виявилася у американської пари, яка придбала будинок в місті Ріджфілд в штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував в США з Швейцарії в 1946 році. Нові власники виявили документи, згідно з якими продавець під час війни служив у швейцарській армії.

Представники прокуратури стверджують, що в 1986 році емігрант з Швейцарії помер, а ще через рік будинок був знову проданий, черговий власник виставив картину Паніна на аукціон. На оголошення звернули увагу в Дніпропетровському художньому музеї і зажадали повернути роботу.

"Увага! Картина" Іван Грозний "була в колекції Художнього музею до 1941 року і була вкрадена під час Другої світової війни. Цей факт підтверджується наявними в музеї документами. Будь ласка, зупиніть продаж цієї картини на аукціоні !!! Відповідно до міжнародних правил реституції вкрадених предметів мистецтва, картина повинна бути повернута Україні ", – йдеться в електронному листі, який отримали в аукціонному будинку 17 листопада 2017 року.

Роботу Паніна вилучили співробітники ФБР.

Американська влада заявила, що, якщо не надійдуть інші судові запити, робота буде повернута в посольство України в Вашингтоні.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: