fbpx
Сьогодні
13:49 27 Гру 2018

Магнітне поле Землі слабшає останні 160 років через аномалію в Африці

Магнітне поле Землі слабшає протягом останніх 160 років, а найслабша його частина припадає на територію аномалії, яка простягається від Чилі до Зімбабве.

Про це пише ScienceAlert.

Це явище може призвести до зміни полюсів і збільшення концентрації космічних променів, що досягають поверхні Землі.

Магнітне поле Землі захищає живі організми від космічного випромінювання: наприклад, від іонізованого сонячного вітру, змінюючи напрямок його руху і направляючи його частки уздовж ліній поля.

На початку року дослідники з'ясували, що напруженість магнітного поля Землі поступово спадає, при цьому процес відбувається нерівномірно.

За останні 22 роки воно зменшилося в середньому на 1,7%, а в деяких регіонах – наприклад, в південній частині Атлантичного океану, – на 10%. У деяких місцях напруженість магнітного поля, всупереч загальній тенденції навіть зросла.

Зміни в силі магнітного поля відбувалися і раніше – дослідники вважають, що воно слабшало між 400 і 450, 700 і 750 і 1225-1550 роками нашої ери.

Вчені вважають, що причиною цих явищ міг стати зсув величезного резервуара щільних порід, розташованого між ядром і мантією планети. Ці породи можуть впливати на баланс заліза, яке дозволяє генерувати магнітне поле Землі.

"Ми отримуємо все більше переконливих доказів того, що на кордоні між ядром і мантією під африканським континентом відбувається щось незвичайне, що може зробити істотний вплив на глобальне магнітне поле", – говорять дослідники з університету Рочестера.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: