fbpx
Сьогодні
10:31 08 Гру 2018

Польща заборонила активістам в’їжджати на територію країни під час міжнародних кліматичних переговорів

7 грудня члени громадських організацій з України не змогли перетнути кордон з Польщею для участі у Міжнародних кліматичних переговорах ООН, більш відомих як COP24.

Шість українців були депортовані польськими прикордонними службами з приміткою "через загрозу національній безпеці країни", повідомляє Сityforlife.org.

Це вже не перший випадок, в'їзд також заборонили активістам з Грузії та Киргизстану. Польська заборона продовжує зупиняти представників громадських організацій на кордоні.

Депортаціям передував прийнятий у Польщі спеціальний закон у зв'язку з проведенням міжнародних переговорів ООН зі зміни клімату у місті Катовіце (COP 24). Згідно з ним, заборонені будь-які спонтанні зібрання, а дані про всіх зареєстрованих учасників COP 24 можуть бути використані поліцією без попередньої згоди самих учасників.

Десятки організацій з усього світу вбачають у цьому порушення міжнародних прав та свобод громадян, водночас саме представники громадськості виявляються "під прицілом" даного закону Польщі.

Варто зазначити, що затримані на кордоні українці та їх колеги з Грузії й Киргизстану мали робоче відрядження, не мали порушень в документах для перетину кордону. Активісти повинні були взяти участь у СОР24 як представники громадськості, дехто з них мав спеціальну акредитацію від ООН та посвідчення журналіста. Переважно всі затримані є учасниками громадських екологічних об'єднань України, а також міжнародних кліматичних організацій 350.org та Climate Action Network.

Даною ситуацією стурбовані міжнародні інституції та об'єднання. Слова підтримки 350.org висловили Міжнародна Кліматична Мережа (CAN International), GreenPeace, Альянс глобального правосуддя, Українська Кліматична Мережа, Альянс з питань клімату, Українська Молодіжна Кліматична Асоціація, "Екодія" та інші.

"Ми рішуче засуджуємо відмову у в'їзді в Польщу та депортацію колег. З того, що ми розуміємо, причини відмови у в'їзді обумовлені твердженнями про те, що вони є" загрозою національній безпеці". Це наші співробітники та волонтери – це люди, які прагнуть боротися з кліматичною кризою, та мають право голосу. Команда 350.org працює у всьому світі шляхом мирних кампаній та сприяє сталим локальним рішенням при спільній боротьбі зі зміною клімату", – наголосила Мей Був, виконавча директорка 350.org.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: