fbpx
Сьогодні
09:48 06 Гру 2018

Українські магазини насправді давали 0% дисконту на "чорну п'ятницю", або продавали дорожче, - дослідження

Щороку до останньої п'ятниці листопада українські магазини оголошують про великі знижки – до 70-80% на честь "чорної п'ятниці".

Однак як з'ясувалося під час дослідження Texty.org, реально ніяких знижок майже не було.

З 7300 проаналізованих товарних позицій лише 7% продавалися за реальними знижками.

Для цього дослідження автори збирали ціни на певні товари в декількох інтернет-магазинах з травня по листопад цього року. Це були ціни на смартфони, ноутбуки, телевізори, велику і дрібну побутову техніку, одяг, сумки, парфумерію.

Всього зібрали дані про 70 000 товарів. Потім серед них вибрали ті, які продавалися зі знижками в "чорну п'ятницю" і порівняли цю ціну з середньою вартістю за півроку.

В результаті отримали дані по 7280 товарам, з яких – 1025 одиниць техніки в відомих інтернет-магазинах і майже 6300 одиниць жіночого одягу та сумок з популярного магазину одягу.

"Ми не стверджуємо, що подібна ситуація – і у інших продавців. Але звертаємо увагу на те, як можуть діяти продавці, в тому числі і з відомими брендами", – кажуть автори дослідження.

Тільки в 486 випадках заявлена ​​знижка відповідала реальній або ж була близька до неї (різниця в 2%).

Вигідна пропозиція вираховувалася як різниця у відсотках між ціною на "чорну п'ятницю" і середньою ціною на товар протягом травня-листопада.

Дійсно купити товар зі знижкою можна- під час дослідження автори знайшли 486 товарів з 7280, в яких заявлена ​​знижка відповідала реальній.

Проте у 1653 випадках знижка становила рівно 0% від середньої ціни за півроку (тобто знижки не було).

У більшості випадків можна було купити товар зі знижкою,  але значно меншою, ніж оголошена.

А от 991 товар з досліджених 7280 продавався дорожче, ніж зазвичай.

Якщо ж дивитися на окремі категорії товарів, виявляється, що на "чорну п'ятницю" варто купувати техніку, і краще не варто – одяг.

Але треба враховувати, відзначається в дослідженні, що така техніка постійно дешевшає через появу нових моделей.

Середня знижка на смартфони в сезон розпродажів склала 15,1%, на розумні годинник – 19%, навушники – 23%. Ноутбуки в середньому продавалися на 13,5% дешевше.

На дорогих моделях можна було заощадити і більше, наприклад, в одному з магазинів ноутбук Ноутбук Lenovo Yoga 910-13IKB (80VF00DGRA) Silver продавався за 38 000, при тому, що середня ціна на нього за рік становила близько 50 000 грн.

У категорії одягу знижки часто були фейковими і товар продавався навіть дорожче, ніж зазвичай.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: