fbpx
Сьогодні
21:51 03 Гру 2018

Еко-винахід: переселенець із Луганська створив ГЕС, яка не перекриває течію річки

Підприємець із Луганська Дмитро Акішин, який переїхав на Вінниччину, створив гідроелектростанцію, для роботи якої не потрібно перекривати течію річки.

Експериментальний зразок ГЕС побудують на Дністрі у Могилеві-Подільському, передає Голос України.

"В основі установки – колесо, що опускається під воду, – пояснив він. – Для запуску станції не потрібно буде змінювати русло річки чи робити греблю: колесо занурять, а оскільки Дністер – річка швидкоплинна, течія його обертатиме».

Ідея незвичайної ГЕС у Дмитра Акішина з'явилася після телевізійного сюжету.
"У новині повідомляли, що американські інженери з середини 70-х років минулого століття шукають можливість отримувати електричну енергію з підводних річок, – згадує він. – Наголошувалося, що є багато підводних річок з потужною течією, сила якої не використовується".

Підприємець почав розробляти гідроелектростанцію, яка не перекриває течію річки, ще у Луганську, де і запатентував розроблену технологію. Тепер експериментальний зразок ГЕС випробують на Дністрі у Могилеві-Подільському – вироблену електроенергію постачатимуть у міську мережу.

За словами Дмитра Акішина, згенеровану електроенергію частково планують використовувати також для освітлення набережної, де обладнали зону відпочинку. "Нам потрібно переконатися, що наше дітище працює, – пояснює він. – Якщо ГЕС покаже гарні результати, тоді думатимемо про збільшення потужності".

Дмитро Акішин став одним з небагатьох, кому вдалося врятувати власне підприємство і відновити його роботу на новому місці проживання. У Луганську підприємець займався чавунно-ливарним виробництвом і мав два цехи, один з яких йому вдалося вивезти після переїзду з дружиною та трьома дітьми до Києва.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: