fbpx
Сьогодні
15:28 15 Лис 2018

Українські діти стали майже вдвічі менше палити за останні роки

Рівень куріння серед українських дітей та підлітків знизився на 43% за останні 12 років.

Таку цифру наводить Міністерство охорони здоров'я, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, Центр громадського здоров'я МОЗ та ГО "Життя".

Вони представили результати останнього глобального опитування молоді щодо вживання тютюну в Україні.

Поширеність куріння серед молоді 13–15 років зменшилася на 23% у порівнянні з 2011 роком та на 43% у порівнянні з 2005 роком.

Проте досі 14,9% підлітків (17,8% хлопців і 12,1% дівчат) вживають тютюнові вироби.

Загалом опитування з цієї теми проводилося в Україні тричі — у 2005, 2011 та 2017 роках.

"Результати опитування демонструють позитивну динаміку за багатьма показниками. Знизилась не тільки поширеність вживання тютюну з 26% у 2005 р. до 14,9% у 2017 р., а й суттєво зменшилася кількість тих, хто зазнав шкоди тютюнового диму в громадських місцях, підвищилась обізнаність молоді про шкідливість куріння" – говорить в.о. начальника Управління громадського здоров'я МОЗ України Ірина Руденко.

Зазначається, що найефективнішими методами було введення заборони на паління у громадських місцях, запровадження попереджень про шкоду для здоров'я на пачках сигарет та заборона реклами.

Проте на сьогодні постала інша проблема.

Катерина Римаренко, в. о. завідувача відділу з профілактики вживання тютюну та алкоголю Центру громадського здоров'я МОЗ України, звернула увагу на те, що 18,4% дітей 13–15 років є споживачами електронних сигарет.

Продаж електронних сигарет неповнолітнім досі не заборонено на законодавчому рівні.

У зв'язку з цим було представлено два законопроекти, які мають покращити ситуацію з курінням в Україні.

Законопроект № 2820 забороняє продаж ароматизованих сигарет, збільшує площу картинок про шкоду куріння до 65% від поверхні пачки сигарет з обох її боків. Також пропонується заборонити рекламувати й продавати дітям електронні сигарети, буде визначено чіткі вимоги до вмісту і маркування.

Законопроект № 4030а забороняє видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу використовують для реклами тютюнових виробів. Також передбачено збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць.

"Від хвороб, спричинених курінням, щодня помирає понад 230 українців. Проте всі ці смерті можна попередити, якщо продовжувати зменшувати доступність тютюнових виробів на державному рівні", – підсумувала фахівець Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Наталія Король.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: