fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:00 07 Жов 2018

Пауль Пшеничка назвав три основні проблеми українських вчителів

Кращий вчитель України (переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2017), вчитель фізики та астрономії у Чернівцях Пауль Францович Пшеничка розповів «Рубриці» про три основні проблеми, з якими стикаються українські вчителі.

«Вчителі зараз, на мою думку, стикаються з трьома основними проблемами.

Найперша – це низька оплачуваність роботи. Скільки би зараз влада не хвалила зміни по зарплаті вчителя, питання залишається нагальним і невирішеним. Йому потрібен інтернет, хороший комп'ютер, він має бути нормально одягнений, мати гроші на транспорт тощо. У деяких країнах навіть доплачують на ці витрати.

Друга проблема. У вчителя забирають багато часу, відволікаючи його на сторонні речі. Вільний час вчителя – це його золотий ресурс, і його не можна чіпати. А зараз цей ресурс просто дерибанять. По-перше, він повинен писати і заповнювати величезну кількість паперів, які нікому не потрібні. По-друге, вчитель повинен сидіти на безлічі нарад і педрад, що є просто абсурдом і прикладом поганого менеджменту. І на вчителя скидають такі речі, якими він взагалі не має займатися. Наприклад, заповнювати зали невідому кому і навіщо, ходити на якісь концерти…

І третя проблема – потрібні умови, щоб вчитель працював. Я – вчитель фізики, в мене має бути лаборант. Але його ніколи немає. В мене має бути повноцінний кабінет, а він зараз неукомплектований! Хімія, біологія, фізика, праця – усі ці предмети потребують спеціальне обладнання», – пояснив Пауль Францович.

Також він підкреслив, що важлива атмосфера у колективі.

«І ще важлива атмосфера у колективі. Керівництво має бути професійним», – пояснив Пшеничка.

Більше читайте в матеріалі «Рубрики» Хто такий Вчитель? Щирі відповіді змінотворців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: