fbpx
Сьогодні
09:48 22 Вер 2018

"Ми не допустимо насилля". Філарет розповів про долю Києво-Печерської лаври після отримання Томосу

Після отримання автокефалії Українською церквою долю Києво-Печерської лаври та інших храмів вирішить громада згідно з існуючим законом про приналежність державі пам'ятників архітектури.

Про це повідомив патріарх Філарет в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Києво-Печерська лавра є пам'ятником архітектури і знаходиться у веденні держави. Кому держава передасть, той і буде користуватися цією святинею. А взагалі-то Києво-Печерська лавра – українська святиня чи російська? Фактично українська. Троїце-Сергієва лавра – українська святиня чи російська? Російська. А чому Києво-Печерська лавра повинна бути святинею російської церкви", – вважає Філарет.

Але в будь-якому, за його словами, процес об'єднання Української православної церкви має відбуватися без будь-якого насилля.

"Ми не допустимо цього – тому що нам потрібно не майно, а нам потрібні людські душі. Є закон, за яким громада обирає свій центр. А ось як цей закон втілити в життя, не сказано. Ми хочемо запропонувати, що, якщо дві третини громади обирають російську церкву, значить, храм належатиме релігійній громаді російської православної церкви. Якщо ж дві третини релігійної громади захочуть перейти в Українську церкву, то храм належатиме їм", – зазначив Філарет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: