fbpx
Сьогодні
16:51 29 Сер 2018

Датська компанія розробила аквадрон, який очищає воду від пластику

Датська компанія RanMarine Technology розробила аквадрон, який висмоктує сміття з води.

Так WasteShark – може «з'їсти» до 200 літрів сміття за одну поїздку.

Прототипом для WasteShark стала китова акула. Вся справа в тому, що для того, щоб заковтнути свою здобич, вона просто всмоктує їх, навіть не намагаючись почати погоню. WasteShark «їсть» сміття за тим же принципом, як це робить один з найбільших хижаків океану.

«У аквадрона величезний «рот». Він забирає воду і всмоктує свою здобич, а потім затримує всередині в спеціальному відсіку», – пояснює Річард Хардіман, генеральний директор RanMarine Technology. Але у випадку з аквадроном здобиччю є пластикові пляшки, а не планктон.

WasteShark, здатний знаходиться в воді до 16 годин, до того ж його сканер збирає дані про воду, в якій він знаходиться. Він може перевірити воду на рівні рН, провідність, амоній, хлориди, нітрати і на багато інших показників.

Хардіман каже, що ідея створення аквадрона народилася випадково, одного разу він йшов уздовж набережної Кейптауна і побачив, як двоє чоловіків намагаються витягнути пластик з води. Вони робили це абсолютно ніяково, а вітряна погода тільки додавала їм незручностей.

«Їх єдиним здоровим рішенням було використовувати для цих благих цілей – сітку. Це все. Я зарозуміло подумав про себе: я міг би зробити це краще», – згадує Хардіман.

WasteShark можна керувати за допомогою пульта дистанційного керування або за допомогою графічної карти на iPad. Аквадрон найкраще справляється зі своїми завданнями в гаванях річок і каналах. Компанія вже протестувала свою розробку в порту Роттердама і в Балтімор-Харбор.

У RanMarine Technology кажуть, що аквадрон не завдає шкоди рибам, які зазвичай спливають від нього, також як, наприклад, від вітрильників або катерів. Птахи також не прагнуть познайомитися ближче з дивною «звіром».

Компанія-розробник не планує використовувати WasteShark у відкритому океані. Фахівці працювали над проектом вважають, що пилососити сміття в портах і гаванях буде ефективніше, адже так аквадрон зможе зупинити забруднення безпосередньо у його джерела, знищивши плаваючий сміття, перш ніж він почне дрейфувати в океани.

«Мета полягає в тому, щоб за допомогою розумного пилососа весь час прибирати сміття. Наш аквадрон постійно очищає воду, тому ви ніколи не побачите скупчення відходів. Чим частіше ви пилососите, тим менше відходів опускається на дно і в кінцевому підсумку несе в океан», – заявляє Хардіман.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: