fbpx
Сьогодні
08:47 26 Лип 2018

На Марсі знайшли озеро, в якому є вода

Група європейських астрофізиків заявила, що на Марсі знайдено озеро з водою у рідкому стані.

Про це повідомляє BBC.

"Озеро розміром близько 20 км в поперечнику розташоване біля південного полюса планети і приховане товстою крижаною шапкою. Відкриття було зроблено за допомогою радара Marsis, встановленого на міжпланетній станції "Марс-експрес", – йдеться в повідомленні.

Точно виміряти товщину водяного шару не вдалося, проте вчені вважають, що вона ніяк не менше метра.

"Це дозволяє класифікувати його як самостійний водний резервуар. Це озеро, а не просто заповнення талою водою простір між льодом і гірською породою, які іноді можна знайти і під льодовиками на Землі", – заявив керівник дослідження, професор Італійського національного інституту астрофізики Роберто Оросеї.

Щоб залишатися в рідкому стані в таких холодних умовах вода, ймовірно, має бути дуже солоною. Автори роботи підкреслюють, що характеристики озера повинні бути спочатку перевірені подальшими дослідженнями.

"Якщо результати, отримані європейськими астрофізиками, не будуть спростовані, це буде перший справжній доказ того, що на Марсі є вода", – констатує американський геофізик Кейсі Стууман, який не брав участі в дослідженні.

Проте вчені заздалегідь попереджають, що наявність води ще не дорівнює наявністю життя на планеті.

"Цілком ймовірно, що ця вода є екстремально холодним соляним розчином, що для життя, м'яко кажучи, не ідеальні умови", – пояснює астробіолог Сент-Ендрюського університету.

Вода на Марсі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: